Ekzém pokožky hlavy: přírodní léčba

Suchá pokožka hlavy, svědění, červené skvrny a lupy... Pravděpodobně trpíte ekzémem pokožky hlavy!

Nepropadejte panice, v tomto článku vám prozradíme naše tipy, jak získat zdravou pokožku hlavy.

Žena si nechává masírovat pokožku hlavy

Před ošetřením pokožky hlavy je však důležité. identifikovat typ ekzému. Existují tři typy: seboroická dermatitida, atopický ekzém a alergický ekzém. Před zahájením jakékoli léčby, i té přírodní, je však důležité vyhledat radu dermatologa.

Seboroický ekzém

Příčiny:

Na stránkách seboroická dermatitida je nejběžnější formou ekzém. Často se objevuje již v raném dětství (kolébková čepička u kojenců). U dospělých se vyskytuje suchá pokožka hlavy což vede ke vzniku lupů. V závažnějších případech může dojít k zánětu vlasové pokožky.


Způsobují ji především kvasinky Malassezia. Tyto houby se množí zejména v mastnou pokožku hlavy. Může být také způsobena stresem, úzkostí nebo únavou.  


Příznaky tohoto onemocnění se mohou u jednotlivých osob lišit, ale nejčastějšími příznaky jsou. červené skvrny, váhy a svědění. Tyto skvrny mohou být mastné a nažloutlé a mohou se objevit na pokožka hlavyobličej, uši a trup.


Léčbaseboroického ekzému závisí na závažnosti příznaků. V mírných případech lze použít šampony proti lupům, zvlhčující přípravky a masti, které zmírňují svědění a šupinatění. K léčbě závažnějších příznaků lze použít také lokální léky, jako jsou steroidy a antimykotika. K léčbě chronického seboroického ekzému mohou být předepsány také perorální léky, jako jsou antimykotika a imunosupresiva.


Při seboroickém ekzému je důležité pečovat o pokožku. Vyhýbání se dráždivým látkám, jako je parfémovaná kosmetika adrsné čisticí prostředky, může pomoci předejít vzplanutí. Udržování čisté a hydratované pokožky může také pomoci zmírnit příznaky. 

Žena s krásnými afro vlasy si vytrhává jeden z pramenů

Atopický ekzém

Příčiny:

Od ostatních typů ekzému se liší tím, že způsobuje červené skvrny a vodnaté puchýře. Tímto typemekzému jsou postiženi především dospívající a mladí dospělí. Je obvykle dědičný a genetický. Jedná se o ekzém způsobený na alergickém podkladě. Ve skutečnosti lidé s tímto typem ekzému často trpí současně i jinými typy alergií. 


Příznakyatopický ekzém se může u jednotlivých osob lišit, ale nejčastějšími příznaky jsou červené skvrny a svědění. Tyto skvrny se mohou objevit na kterékoli části těla, nejčastěji však na rukou, nohou, obličeji a krku. Skvrny mohou také vytékat nebo se na nich mohou tvořit strupy. Navštivte stránky svědění mohou být tak intenzivní, že mohou narušit spánek a u některých lidí způsobit úzkost a depresi.


Atopický ekzém nelze vyléčit, ale existují léčebné postupy, které mohou pomoci zmírnit jeho příznaky. Lokální krémy a masti mohou pomoci zmírnit zánět a zvlhčit pokožku. Antihistaminika mohou pomoci snížit svědění a podráždění. 


Alergický ekzém (známý také jako kontaktní ekzém)

Příčiny:

Alergický ekzém, známý také jako alergická kontaktní dermatitida, je forma ekzému, která vzniká při kontaktu kůže s alergenní látkou. 

Mezi běžné alergeny patří kovy, chemické látky, kosmetika, parfémy, rostliny a čisticí prostředky. Tento stav může způsobit červené skvrny, svědění, puchýře a zánět kůže.


Alergický ekzém vzniká při přehnané reakci imunitního systému na cizorodou látku, která způsobuje alergickou reakci. Příznaky se mohou u jednotlivých osob lišit, ale nejčastějšími příznaky jsou červené skvrny, svědění a puchýře. Příznaky se mohou objevit ihned po kontaktu s alergenem nebo mohou trvat i několik dní.


Léčba alergického ekzému obecně zahrnuje vyhýbání se známým alergenům. Pokud to není možné, lze použít lokální krémy a masti ke zmírnění svědění a zánětu kůže. Ke snížení svědění a podráždění lze použít také antihistaminika.


Když trpíte alergickým ekzémem, je důležité o svou pokožku pečovat. Vyhýbání se známým dráždivým látkám a alergenům je zásadní pro prevenci vzplanutí. Používání bavlněného oblečení a vyhýbání se syntetickým materiálům může také pomoci snížit podráždění kůže. Důležité je také udržovat pokožku hydratovanou používáním hydratačních krémů bez vůně.


Mnoho kosmetických přípravků, které denně používáme, obsahuje látky, které jsou pro pokožku hlavy škodlivé. Tyto látky se nacházejí v barvách na vlasy a zejména v šamponech. Zde je několik příkladů, kterým je třeba se vyhnout: parafenylendiamin (PPD), lauryl sodný, laurylsulfát, benzylbenzoát, síran amonný...


Proto volte přírodní, jednoduché a šetrné produkty!

Žena pozorující svou pokožku hlavy v zrcadle

Několik přírodních řešení...

Zde je několik přírodních řešení pro léčbu ekzému pokožky hlavy:
 

  • Používejte šetrné přírodní šampony, abyste se vyhnuli používání produktů obsahujících příliš mnoho alergenů.

  • Vyhněte se velmi horké vodě a oplachujte vlasy vlažnou vodou, aby nedošlo k poškození pokožky.

  • Babiččiny recepty jsou vašimi spojenci! Domácí, snadno vyrobitelný a úsporný šampon na bázi sody bikarbony a octa, který upravuje přirozené pH vlasů: rozmíchejte lžíci sody bikarbony ve sklenici teplé vody, pak směs naneste na pokožku hlavy a opláchněte vodou.

  • Vyrobte si přírodní masky na zklidnění ekzému: masku s tea tree olejem nebo palmarosovým olejem pro jejich čisticí a protiplísňové účinky, masku s levandulovým esenciálním olejem pro jeho zklidňující účinky, masku s olivovým olejem, masku s gelem z aloe vera nebo kokosovým olejem... je to snadné a ekonomické!

  • Zdravá a vyvážená strava
Rostlinné oleje na zklidnění ekzému

Pečujte o pokožku hlavy s doplňky stravy D-LAB

Pokožka hlavy je velmi citlivá oblast, která potřebuje veškerou naši pozornost, aby se zabránilo tvorbě lupů, svědění a nadměrnému tvorbě mazu. Je nezbytné udržovat dobrou mikrocirkulaci a čistit pokožku hlavy zevnitř ven pomocí vysoce cílených účinných látek.