Lupénka nebo ekzém na hlavě: Jak je od sebe rozeznat?

Pokud trpíte svěděním, zarudnutím nebo šupinatostí pokožky hlavy, můžete mít lupénku nebo ekzém. Tato kožní onemocnění může být obtížné rozlišit, ale je důležité vědět, jak je rozpoznat, abyste mohli podstoupit správnou léčbu. V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi lupénkou a ekzémem vlasové pokožky, včetnějejich příznaků, příčin a léčby.

psoriasis ou eczéma

I. Qu'est-ce que le psoriasis ?

1. Symptômes du psoriasis

Lupénka je autoimunitní onemocnění, které postihuje kůži, ale může postihnout i pokožku hlavy.

Příznaky lupénky hlavy se mohou lišit v závislosti na závažnosti onemocnění. Nejčastější formou lupénky na hlavě je plaková lupénka, která se projevuje jako červené šupinaté skvrny na pokožce hlavy.


Tyto desky mohou být doplněny svědění a bolest. Stříbřité šupinky, které se odlupují z kůže, mohou být velmi bolestivé.se hromadí na pokožce hlavy a být viditelné na oděvu. Navštivte strupy na pokožce hlavy může být také příznakem lupénky na hlavě.


Lupénka kůže hlavy může také způsobit závažný zánětcož může vést k bolest pocit pálení v pokožce hlavy. Vlasy mohou být suché a lámavé, což může vést k... vypadávání vlasů nebo ztráta objemu.


V nejtěžších případech může lupénka způsobit těžký zánět a trvalou ztrátu vlasů. Lidé s lupénkou hlavy mohou být také náchylnější ke kožním infekcím a folikulitidě.

2. Causes du psoriasis

Les causes exactes du psoriasis du cuir chevelu ne sont pas complètement connues. Cependant, il est largement admis que le psoriasis est une maladie auto-immune, ce qui signifie que le système immunitaire de l'organisme attaque les cellules saines de la peau, provoquant une inflammation et une prolifération excessive des cellules cutanées. 


Cette prolifération excessive des cellules entraîne la formation de plaques rouges et squameuses qui sont typiques du psoriasis.


Les facteurs génétiques jouent également un rôle important dans le développement du psoriasis du cuir chevelu. Les personnes ayant des antécédents familiaux de psoriasis sont plus susceptibles de développer la maladie. 


Des études ont identifié plusieurs gènes associés au psoriasis, ce qui suggère que la maladie est en partie héritée.

psoriasis ou eczéma

Ke vzniku lupénky hlavy mohou přispívat i další rizikové faktory. Stres, kožní infekce, kožní léze a alergické reakce mohou zhoršit příznaky lupénky.

Na vznik lupénky mohou mít vliv i hormonální změny, například v pubertě a menopauze.


V neposlední řadě může při vzniku lupénky na hlavě hrát roli také životní styl. Stravovací návyky, kouření, konzumace alkoholu a nedostatek pohybu mohou zhoršovat příznaky lupénky.


3. Psoriasis, solutions naturelles

Přestože na lupénku hlavy neexistuje žádný přírodní lék, existuje několik možností, jak zmírnit příznaky a zlepšit stav pokožky hlavy. Přírodní řešení mohou pomoci zklidnit zánět asvědění, hydratovat pokožku a snížit výskyt ložisek.

Une des solutions naturelles pour le psoriasis du cuir chevelu est l'utilisation d'huiles essentielles. 

Des huiles essentielles telles que l'huile de lavande et l'huile de tea tree peuvent aider à soulager les démangeaisons et l'inflammation. Ces huiles peuvent être diluées dans une huile de support, comme l'huile de noix de coco, puis massées sur le cuir chevelu pour aider à réduire les symptômes.


Le régime alimentaire peut également jouer un rôle important dans la lutte contre le psoriasis du cuir chevelu. 

Des aliments tels que les fruits et légumes frais, les graisses saines, les noix et les graines peuvent aider à réduire l'inflammation dans le corps. Évitez les aliments transformés, le sucre et les glucides raffinés, car ils peuvent aggraver les symptômes.


Stres může zhoršit příznaky lupénky hlavy, proto je důležité věnovat čas relaxaci a snížení stresu. Praktiky, jako je meditace, jóga a hluboké dýchání, mohou pomoci snížit stres a zlepšit celkové zdraví pokožky.

solutions psoriasis

Přestože je lupénka hlavy chronické onemocnění, existují přírodní řešení, která pomáhají zmírnit příznaky a zlepšit zdraví pokožky hlavy. Esenciální oleje, strava a zvládání stresu jsou přirozené možnosti, které je třeba zvážit. Před vyzkoušením jakýchkoli přírodních prostředků na lupénku hlavy je důležité poradit se s lékařem, aby nedocházelo k interakcím s jinou léčbou.

II. Qu'est-ce que l'eczéma ?

L'ekzém pokožka hlavy je běžný stav, který může způsobovat nepříjemné a nepříjemné příznaky.

1. Symptômes de l'eczéma

Na stránkáchs příznaky ekzému pokožky hlavy se mohou u jednotlivých osob lišit, ale nejčastěji se vyskytují tyto příznaky intenzivní svědění, lvyrážky, lkůže se odlupuje, strupy,  pupínky na pokožce hlavy,  desky, bolesti a záněty a vypadávání vlasů

Svědění je jedním z nejčastějších příznaků ekzému vlasové pokožky a může způsobit silné podráždění. Časté je také zarudnutí, které může být na pokožce hlavy lokalizované nebo generalizované. Šupiny jsou suché skvrny kůže, které se odlupují z pokožky hlavy, zatímco krusty mohou být suché a silné nebo vlhké a lepkavé. Na pokožce hlavy se také mohou objevit červené, šupinaté skvrny, které způsobují nepohodlí a rozpaky. 

V některých případech může ekzém pokožky hlavy způsobovat také bolest nebo pálení, a pokud se neléčí, může vést k dočasnému nebo trvalému vypadávání vlasů. 

Pokud se u vás tyto příznaky objeví, je důležité, abyste se obrátili na odborníka, který stanoví přesnou diagnózu a vhodnou léčbu.


2. Causes de l'eczéma

Ekzém pokožky hlavy je časté kožní onemocnění, které může být způsobeno řadou různých faktorů. Příčiny ekzému pokožky hlavy se mohou u jednotlivých osob lišit, ale zde jsou uvedeny některé z nejčastějších příčin:


  • Genetika: Studie prokázaly, žeekzém pokožky hlavy může být způsoben genetickými faktory. Pokud se u vás v rodině ekzém vyskytl, je pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění vyšší.

  • Vlasové přípravky: Používání některých vlasových přípravků, jako jsou šampony, barvy na vlasy a stylingové přípravky, může způsobit nebo zhoršit ekzém pokožky hlavy. Některé složky těchto výrobků mohou dráždit pokožku a způsobovat alergické reakce.

  • Alergie : Alergie na potraviny nebo prostředí mohou u některých lidí způsobit ekzém pokožky hlavy. Mezi běžné alergeny patří potraviny, chemické látky, roztoči a prach.
Žena světle kaštanové barvy
  • Stres : Emoční stres může způsobit nebo zhoršit ekzém pokožky hlavy. Stres může ovlivnit imunitní systém a zvýšit riziko vzniku ekzému.

  • Základní zdravotní potíže: Některé zdravotní potíže, jako je lupénka, astma a alergie, mohou zvyšovat riziko vzniku ekzému pokožky hlavy.

  • Podnebí : Změna klimatu může u některých lidí způsobit ekzém pokožky hlavy. Chladné a suché počasí může vysušovat pokožku, což může ekzém zhoršit.

  • Infekce: U některých lidí mohou plísňové a bakteriální infekce způsobit ekzém pokožky hlavy. Tyto infekce mohou způsobit zánět a svědění kůže.

Tyto příčiny se mohou vzájemně kombinovat a působit na sebe a způsobitekzém pokožky hlavy.

3. Eczéma, solutions naturelles

Existuje několik přírodní řešení které mohou pomoci při léčbě ekzému pokožky hlavy. Přestože tyto přírodní prostředky nejsou zázračným řešením, mohou pomoci zmírnit příznaky a zabránit vzplanutí ekzému. Zde jsou některá nejběžnější přírodní řešení:


  • Esenciální oleje: Esenciální oleje mohou pomoci zmírnit zánět a svědění vlasové pokožky. Některé esenciální oleje, jako je levandulový olej, tea tree olej a rozmarýnový olej, mohou pomoci zmírnit zánět a zmírnit svědění.

  • Aloe vera: Gel z aloe vera pomáhá zmírňovat záněty a hydratuje pokožku. Lze jej aplikovat přímo na pokožku hlavy, aby pomohl zmírnit svědění a redukovat zarudnutí.

  • Kokosový olej: Kokosový olej je dalším oblíbeným přírodním prostředkem proti ekzému vlasové pokožky. Kokosový olej pomáhá hydratovat pokožku a zmírnit zánět. Lze ho nanést přímo na pokožku hlavy a nechat působit několik hodin, než se smyje.

Závod
  • Strava: Některé výzkumy naznačují, že strava může hrát roli při vzniku ekzému vlasové pokožky. Některé potraviny, jako jsou mléčné výrobky, vejce a ořechy, mohou u některých lidí příznaky ekzému zhoršit. Na druhou stranu jiné potraviny, například ovoce a zelenina bohaté na antioxidanty, mohou pomáhat zánět zmírňovat.

  • Snížení stresu: Stres může u některých lidí zhoršovat ekzém pokožky hlavy. Praktikování relaxačních technik, jako je meditace nebo jóga, může pomoci snížit stres a zlepšit zdraví pokožky.

  • Používejte jemné přírodní šampony a vyhýbejte se produktům, které obsahují příliš mnoho alergenů.

  • Vyhněte se velmi horké voděOpláchněte vlasy vlažnou vodou, abyste předešli podráždění pokožky.

III. Les compléments alimentaires pour traiter l’eczéma et le psoriasis

Kromě lokální léčby důrazně doporučujeme vyživovat pokožku hlavy zevnitř pomocí doplňků péče o vlasy. Vnější ošetření pokrývá pouze 20 % vrstvy pokožky, a tedy pouze epidermis. Chcete-li dosáhnout zbývajících 80 %, musíte pracovat zevnitř. To dokáží pouze doplňky stravy. 



Vlasy jsou tvořeny téměř 95 % keratinbílkovina, kterou tělo přirozeně syntetizuje z aminokyselin obsahujících síru, vitaminů skupiny B a minerálů. Je to nezbytné pro udržení dobrého krevního oběhu v mikrocévách. azklidňuje pokožku hlavy zevnitř ven.r přispěním všech těchto aktiv.



Náš sortiment doplňky stravy pro vlasy réunit différentes formules pour lutter contre les problèmes de cuir chevelu et leurs causes. 

C’est au cœur du cuir chevelu que se passe l’acheminement des nutriments et de l’oxygène nécessaire à la croissance des cheveux. 


Na stránkách Detoxikace mikrocirkulace je přípravek na rostlinné bázi, který pomáhá odstraňovat toxiny, posiluje krevní oběh a usnadňuje přísun základních živin do středu vlasové cibulky, čímž zabraňuje tvorbě mastných lupů, svědění a nadměrnému tvorbě kožního mazu. 


Omega-3 v našich Absolute Omega 3 pomáhají zmírnit zánět velmi suché pokožky hlavy. Pro zdravá vlasová vlákna a lesklé vlasy jsou naše Klíčící komplex hloubkově vyživuje vlasovou cibulku vysokou dávkou všech účinných látek, které tvoří vlasovou cibulku. keratin.

 

L'Absolu de Zinc poskytuje vysokou dávku zinku, stopového minerálu, který zajišťuje zdravou pokožku hlavy a má zklidňující, protizánětlivé účinky, které uklidňují podrážděnou pokožku hlavy.



Další dva přípravky, které jsou na ekzém oblíbené, jsou : Zklidněný pleťový komplex a l'Absolute Probioderm


  • Naše Zklidněný pleťový komplexbohatý na SOD, chrání pokožku před vnějšími vlivy, zabraňuje poškození buněk a zklidňuje svědění a zarudnutí způsobené ekzémem bez ohledu na jeho typ.

  • L'Absolute Probioderm obsahuje různé kmeny probiotik získaných z kůže, které obnovují pH pokožky a snižují stopy po kožních onemocněních. jako je ekzém nebo lupénka. Probiotika jsou prospěšné bakterie, které jsou nezbytné pro náš mikrokosmos v celém těle. Máme je ve střevech, ale i na kůži. Kůže potřebuje dobré bakterie, aby byla zdravá a vyvážená.

Stejně jako hydroalkoholové gely ničí všechny bakterie na pokožce rukou a často ji vysušují, některé přípravky pro péči o vlasy napadají pokožku hlavy, vysušují ji, ničí dobré bakterie a nechávají pokožku hlavy nechráněnou. V tomto okamžiku se nejčastěji objevují příznaky vlasového ekzému.


Chcete-li péči o vlasy sladit s výživovými doplňky, vyberte si hydratační šampon bez povrchově aktivních látek, omezte zdroje tepla, šampony používejte co nejdále od sebe a pokožku hlavy masírujte jemnými krouživými pohyby.