Vypadávání vlasů a nedostatek vitamínů

Žena zezadu s krásnými dlouhými hnědými vlasy

Vypadávání vlasů může být způsobeno několik faktorů jako jsou dědičné faktory (plešatost a alopecie), faktory prostředí (podzim je vhodným obdobím pro vypadávání vlasů), lékařské zákroky, období stresu a nedostatek vitamínů. Jak tedy můžeme tyto nedostatky odstranit a omezit vypadávání vlasů? stimulovat růst vlasů ?

Nedostatek vitamínů a vypadávání vlasů

Rozpoznat nedostatky je poměrně jednoduché, protože se projevují nepříjemnými příznaky, jako jsou např. únava, svalové křeče, rozmazané vidění, závratě, vypadávání vlasů, měkké a lámavé nehty....


Abyste omezili nedostatek vitamínů a minerálů, je důležité se dobře hydratovat, jístpestrou stravu a dostatečně jíst.

Jezte více bílkovin, jako jsou vejce, maso, luštěniny... Ke každému jídlu zařaďte ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na minerály a živiny a pomohou vám bojovat s nedostatkem stravy!

Spotřebujte vícemastné kyseliny (95 % populace jich má nedostatek), jako jsou tučné ryby, avokádo a mandle, okořeňte své pokrmy rostlinnými oleji a doplňte je o Omega-3 (napříkladAbsolutní Omega-3 z D-LAB NUTRICOSMETICS).

Nedostatek vitaminu D

Vitamin D hraje při vypadávání vlasů rozhodující roli. Nedostatek vitaminu D vede k vypadávání vlasů a jejich matnosti. Při nedostatku vitaminu D dochází k oslabení vlasových folikulů a vlasy přestávají dorůstat.


Studie navíc prokázala, že nedostatek vitaminu D vede také ke zvýšení množství mazu na pokožce hlavy. Je to skutečný začarovaný kruh, protože čím mastnější vlasy máme, tím více si je myjeme, což vede k následnému vysušování a narovnávání, což má za následek oslabení vlasů, které nakonec vypadávají.

Nedostatek železa

Nedostatek železa je jedním z nejčastějších nedostatků! Těhotné ženy, starší lidé, vegani a vegetariáni jsou vystaveni zvýšenému riziku nedostatku železa. Jedním z důsledků tohoto nedostatku je vypadávání vlasů. Železo hraje zásadní roli při tvorbě krve a vlasy na něj mají vysoké nároky, takže pokud ho nemají dostatek, začnou vypadávat.

Nedostatek zinku

Zinek působí na vlasy, posiluje syntézu keratin a kolagen vlasy jsou hedvábnější a zabraňují jejich řídnutí. Nedostatek zinek může vést k alopecii a stárnutí vlasů.

Nedostatek vitaminu B

Na stránkách Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro posilují vlasy a pomáhají udržovat zdravé vlasy. Ve skutečnosti stimulují výroba keratinprotein, který tvoří vlasy a nehty.

Vypadávání vlasů, superpotraviny a vitamíny na vlasy

Zdravá a pestrá strava je pro udržení dobrého stavu vlasů nezbytná. Zde jsou některé složky považované za superpotraviny pro prevenci vypadávání vlasů. Superpotraviny jsou potraviny, které jsou obzvláště bohaté na živiny a zdraví prospěšné antioxidanty. Mezi nejčastěji doporučované superpotraviny pro zdraví vlasů patří špenát, ořechy, semínka, bobulovité ovoce, losos, vejce a avokádo. Tyto potraviny obsahují důležité vitaminy a minerály, jako je vitamin C, vitamin E, železo, zinek a omega-3 mastné kyseliny.


  • Například špenát je bohatý na železo, vitamin C a betakaroten, což jsou důležité živiny pro zdravé vlasy. Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík do vlasových folikulů. Vitamin C pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu, který je důležitý pro růst vlasů, zatímco betakaroten se v těle přeměňuje na vitamin A, který je pro růst a zdraví vlasů zásadní.

  • Losos a tučné ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají zmírňovat záněty a udržovat pokožku hlavy hydratovanou, zatímco vitamin D pomáhá regulovat růst vlasů. Pro zdravé vlasy jsou nezbytné také bílkoviny, které pomáhají posilovat vlasové folikuly.

  • Oves obsahuje všechny mikroživiny potřebné pro zdravé vlasy, včetně bílkovin, vitaminů skupiny B, železa a zinku. Tyto živiny pomáhají vyživovat pokožku hlavy, stimulovat růst vlasů a udržovat zdravé vlasové folikuly. Vysoký obsah rozpustné vlákniny v ovsu navíc pomáhá udržovat zdravý trávicí systém, který rovněž podporuje zdravé vlasy. 

  • Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin a zvyšují odolnost vlasů. Ať už je používáte jako masku, nebo je jíte jako součást své vlasové rutiny! V neposlední řadě jsou vejce všestranně využitelná a lze je začlenit do mnoha různých pokrmů, takže je snadno zařadíte do zdravého jídelníčku pro zdravé vlasy. 


Superpotraviny: oves a dýňová semínka

Doplněk stravy pro vlasy

Na stránkách doplňky stravy může být neocenitelná pomoc k doplnění nedostatku vitamínů a minerálů, pokud strava není dostatečná.

Na adrese D-LABNabízíme řadu doplňků stravy 100% přírodní, bez kontroverzních látek, bez nanočástic a netestováno na zvířatech.

Na stránkách Kapilární hmotnostní program je ideálním řešením pro léčbu vypadávání vlasů. Reguluje hormonální aktivitu zodpovědnou za vypadávání vlasů, okysličuje pokožku hlavy a reaktivuje růst vlasů. Poskytneme vám čistý přírodní keratin s pouhou jednou kapslí denně! Náš keratin, jehož účinnost byla prokázána klinická studieTo působí jako cement v srdci cibulky, intenzivně snižuje vypadávání vlasů více než dvakrát a také podporuje nový růst.



Pro aktivaci buněčné paměti ve vlasových cibulkách doporučujeme nejméně tříměsíční kúru.



Pro znásobení pozitivních účinků je důležité, abyste tyto doplňky stravy kombinovali s dietou a produkty péče přizpůsobenými vypadávání vlasů.