Jaké potraviny způsobují vypadávání vlasů?

L'alimentation joue un rôle important dans la santé de nos cheveux. Aliments et chute de cheveux, tout savoir !


Nadměrná konzumace tučných potravin, jako jsou nasycené tuky, transmastné kyseliny a smažená jídla, může mít negativní vliv na vlasové folikuly a vést k jejich vypadávání. 


Nasycené tuky mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi, což může oslabovat vlasové folikuly, zatímco transmastné kyseliny mohou zvyšovat zánět v těle a ovlivňovat zdraví vlasů a tvorbu kožního mazu ve vlasové pokožce.  


Přečtěte si také: Vypadávání vlasů, přírodní řešení

Žena s afro střihem

I. Tučná jídla: nepřítel zdravých vlasů

To, co jíme, má zásadní vliv na zdraví našich vlasů

Nepřítelem zdraví našich vlasů může být zejména nadměrná konzumace tučných potravin. 


Je třeba se vyhýbat zejména nasyceným tukům, transmastným kyselinám a smaženým potravinám, protože mohou ovlivnit zdraví vlasových folikulů a vést k vypadávání vlasů. 


V této části se budeme zabývat důvody, proč jsou tučné potraviny nepřítelem zdraví vlasů.

  • Nasycené tuky se často vyskytují v potravinách živočišného původu, jako je červené maso a plnotučné mléčné výrobky. Nadměrná konzumace těchto potravin může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, což může mít důsledky pro zdraví vlasů. Cholesterol je prekurzorem testosteronu, hormonu, který může podporovat vypadávání vlasů u mužů i žen. Nadměrná produkce tohoto hormonu může způsobit zmenšení vlasových folikulů, čímž se vlasy stávají tenčími a křehčími a nakonec vedou k jejich vypadávání.

  • Transmastné kyseliny jsou dalším typem tuku, kterému se vyhýbejte, pokud chcete mít zdravé vlasy. Tyto tuky se často vyskytují ve zpracovaných potravinách, jako jsou smažená jídla, pečivo a sušenky. Transmastné kyseliny mají tendenci zvyšovat zánět v těle, což může mít vliv na zdraví vlasových folikulů a vést k vypadávání vlasů. Kromě toho mohou transmastné kyseliny ovlivňovat tvorbu kožního mazu ve vlasové pokožce, což může způsobit, že se vlasy více mastí a jsou náchylnější k tvorbě lupů.

  • V zájmu zachování zdraví vlasů je třeba se pokud možno vyhýbat smaženým potravinám . Smažená jídla mají obvykle vysoký obsah nasycených a transmastných tuků, které mohou mít negativní vliv na zdraví vlasových folikulů. Kromě toho může vaření smažených potravin při vysokých teplotách vést k tvorbě škodlivých sloučenin, jako jsou oxidované mastné kyseliny, které mohou ovlivnit zdraví vlasů a pokožky. Nasycené tuky navíc mají tendenci podporovat záněty v těle, což může mít rovněž důsledky pro zdraví vlasů. Chronický zánět může oslabit vlasové folikuly a zkrátit životnost vlasů, což může vést ke ztrátě jejich hustoty.

Pro zachování zdraví našich vlasů je proto důležité omezit konzumaci tučných potravin. Nejlepší je jíst stravu bohatou na ovoce a zeleninu, libové bílkoviny a zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny.


II. Dobré tuky: mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny


  • Mononenasycené mastné kyseliny se nacházejí v potravinách, jako je avokádo, olivy, ořechy a semínka. Tyto mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci udržet zdraví vlasů tím, že snižují oxidační poškození, které může oslabit vlasové folikuly.

  • Polynenasycené mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jsou rovněž prospěšné pro zdraví vlasů. Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v potravinách, jako jsou tučné ryby, chia semínka a vlašské ořechy, zatímco omega-6 mastné kyseliny jsou obsaženy v potravinách, jako je slunečnicový, kukuřičný a sójový olej.

  • Na stránkách omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci zabránit vypadávání vlasů tím, že posilují vlasové folikuly. Omega-6 mastné kyseliny zase pomáhají udržovat vlasy hydratované tím, že regulují jejich produkci. Naše Absolutní Omega-3 je inovativní přípravek na rostlinné bázi, který poskytuje vysokou dávku omega-3 z mikrořas. Tato kúra je ideální pro vegany. 



III. Sladké potraviny: příčina vypadávání vlasů

1. Rafinované cukry :

Sladké potraviny, zejména ty, které obsahují rafinované cukry, mohou v těle způsobit zánět, který může oslabit vlasové folikuly a vést k vypadávání vlasů.


Na stránkách rafinované cukry se často vyskytují ve zpracovaných potravinách, jako jsou sušenky, koláče, sladkosti a slazené nápoje. Tyto potraviny mají vysoký glykemický index, což znamená, že se rychle tráví a vstřebávají v těle, což vede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi.


Při rychlém zvýšení hladiny cukru v krvi může dojít k zánětlivé reakci organismu. Zánět může poškodit vlasové folikuly a vést k vypadávání vlasů. Kromě toho mohou sladké potraviny přispívat k hormonální nerovnováze, která může mít také vliv na zdraví vlasů. 

Vysoká hladina inzulínu v těle, která může být způsobena konzumací příliš velkého množství cukru, může zvýšit produkci testosteronu. Tento hormon se může přeměnit na dihydrotestosteron (DHT), o kterém je známo, že způsobuje vypadávání vlasů u mužů i žen.


2. Umělá sladidla :

Stejně jako rafinované cukry, umělá sladidla může také způsobit problémy s vlasy. Umělá sladidla se často používají jako náhražky cukru ve zpracovaných potravinách. Mohou však být ještě škodlivější než rafinované cukry. Umělá sladidla mohou narušit prospěšné bakterie ve střevech, což může vést k zánětům v těle. Jak bylo uvedeno výše, zánět může poškodit vlasové folikuly a způsobit vypadávání vlasů. Kromě toho mohou umělá sladidla také narušit hladinu inzulínu v těle, což může způsobit i hormonální nerovnováhu.


Takže.., co můžete udělat pro prevenci vypadávání vlasů způsobené nadměrnou konzumací sladkých potravin? Především je důležité snížit příjem rafinovaných cukrů a umělých sladidel. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám a dávejte přednost celé a přírodní potravinyPatří mezi ně čerstvé ovoce, zelenina, ořechy a semínka. Tyto potraviny poskytují důležité živiny pro zdravé vlasy, jako jsou vitaminy, minerály a antioxidanty. I přes zdravou stravu je třeba vypadávání vlasů léčit zevnitř. Naše stránky Keratin Absolute se skládá z přírodního keratinu s klinická studie k oživení poškozených a unavených vlasů. Silný ochrana proti páduPoskytuje vysokou dávku dokonale vstřebatelného keratinu, který vyplňuje mezery a dodává vlasům strukturu a objem.



IV. Zpracované potraviny a vypadávání vlasů: jaké jsou souvislosti?

Především je důležité si uvědomit, co jsou to zpracované potraviny. Zpracované potraviny jsou potraviny, které bylyupraveny oproti svému přirozenému stavu, aby se prodloužila jejich trvanlivost nebo zlepšila jejich chuť a struktura. Na pultech supermarketů je najdete v podobě svačinek, hotových jídel, perlivých nápojů a mnoha dalších výrobků.


Četné studie prokázaly, že zpracované potraviny mohou mít negativní vliv na kvalitu života. negativní dopad na vaše zdraví. Často obsahují potravinářská aditiva, jako jsou umělá barviva, konzervační látky a aromata, a také velké množství soli, cukru a tuku. Nadměrná konzumace zpracovaných potravin může přispívat ke vzniku chronických onemocnění, jako je cukrovka, srdeční choroby a obezita.


S ohledem na vypadávání vlasůexistují důkazy, které naznačují, že zpracované potraviny mohou hrát roli. Zpracované potraviny mohou mít vliv na hladiny hormonů v těle, což může přispívat k vypadávání vlasů. Hormony, jako je testosteron a DHT (dihydrotestosteron) jsou známé tím, že hrají roli při vypadávání vlasů u mužů i žen.


Zpracované potraviny mohou také způsobit nerovnováha střevní mikroflóry.. Střevní mikrobiom je soubor mikroorganismů, které obývají naše střeva a hrají důležitou roli v trávení, vstřebávání živin a imunitním systému. Studie prokázaly, že nerovnováha ve střevní mikroflóře může ovlivnit zdraví vlasů. Naše Absolute Probiopure je lék kombinující 5 vysoce koncentrovaných kmenů mléčných fermentů, které jsou určeny k obnovení rovnováhy střevní mikroflóry. 


Zpracované potraviny navíc mohou být chudé na živiny důležité pro zdraví vlasů, jako jsou vitaminy, minerály a esenciální mastné kyseliny. Pro zdravé vlasy jsou důležité vitaminy, jako je vitamin D, vitamin E a vitamin B12. Minerály, jako je železo zinek a selen jsou rovněž důležité pro zdravé vlasy. Esenciální mastné kyseliny, jako je kyselina linolová a alfa-linolenová, jsou nezbytné pro udržení zdraví vlasové pokožky a vlasových folikulů.


Důrazně doporučujeme číst etikety zpracovaných potravin, abyste zjistili jejich výživovou hodnotu, a vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem potravinářských přídatných látek,


Všimněte si, že ne všechny zpracované potraviny jsou zdraví škodlivé. Některé zpracované potraviny mohou být zdravé a výživné, například mražená zelenina, sušené ovoce a celozrnné obiloviny.

 


Závěrem

Chceme-li si udržet zdravé a objemné vlasy, je důležité dbát na správnou výživu. Ačkoli vypadávání vlasů často souvisí s genetickými nebo hormonálními faktory, svou roli může hrát i nevyvážená strava.


K vypadávání vlasů mohou přispívat některé potraviny, například potraviny bohaté na nasycené tuky, zpracované potraviny a sladké potraviny. Naopak strava bohatá na bílkoviny, vitaminy, minerály a omega-3 mastné kyseliny může pomoci posílit vlasové folikuly a podpořit růst vlasů.

Je důležité si uvědomit, že vypadávání vlasů může být také důsledkem zdravotních potíží, proto je důležité se v případě nadměrného vypadávání vlasů poradit s lékařem. En adoptant une alimentation équilibrée et en la complétant avec nos compléments alimentaires pour les cheveux qui vont renforcer l'apport en nutriments, vous allez contribuer à maintenir des cheveux sains et forts.


Přečtěte si také: Příčiny vypadávání vlasů