Porozumění melaninu: pigmentu, který barví naši kůži

Melanin, ce pigment mystérieux qui donne à notre peau sa couleur unique, est bien plus qu'une simple caractéristique esthétique. 


Je základní součástí naší identity a zdraví pokožky. Melanin je zodpovědný za nekonečnou škálu odstínů pleti, kterými se vyznačují lidé na celém světě, od těch nejkrásnějších až po ty nejtmavší. 


Přesto jen málokdo chápe, jak zásadní roli tento pigment v našem těle hraje. 


Cílem tohoto článku je vysvětlit melanin, jeho původ, funkce a vliv na pigmentaci kůže.


I. Co je melanin?

Melanin je produkován specializovanými buňkami zvanými melanocyty v epidermis naší kůže. Vyskytují se různé druhy melaninu, především eumelanin, který je zodpovědný za hnědé a černé odstíny, a feomelanin, který vytváří světlejší odstíny od červené po blond. Proces tvorby melaninu je složitý a je regulován různými faktory, včetně genetických, hormonálních a environmentálních.

Kromě estetické role hraje melanin zásadní roli při ochraně pokožky před ultrafialovým (UV) zářením. Působí jako přirozená bariéra, pohlcuje UV záření a zabraňuje poškození způsobenému nadměrným vystavením. 

Melanin se však neomezuje pouze na ochranu před sluncem. Ovlivňuje také barvu vlasů a pleti a další etnické rozdíly, které se vyskytují po celém světě.


Výroba melanin je složitý proces, který může být ovlivněn řadou faktorů. Dědičnost hraje hlavní roli při určování pigmentace kůže, zatímco vystavení slunci stimuluje produkci melaninu v reakci na UV záření. Ke vzniku mohou vést také specifické zdravotní potíže. poruchy melaninujako je hyperpigmentace a hypopigmentace.


Je nezbytné, aby péče o náš melanin a chrání naši pokožku k udržení vyvážené pigmentace a optimálního stavu pokožky. 

Používání správných přípravků na ochranu před slunečním zářením a produktů péče o pleť určených speciálně k udržení rovnováhy melaninu je základním krokem v prevenci poškození UV zářením a zachování přirozené krásy naší pleti.


Když vystavujeme svou pokožku slunci, jedním z nejviditelnějších důsledků je opálení. Tento jev úzce souvisí s melaninem. Když UV paprsky dosáhnou kůže, melanocyty jsou stimulovány k produkci většího množství melaninu, který chrání kožní buňky před poškozením UV zářením. Tato zvýšená produkce melaninu vede ke zvýšení pigmentace kůže, což má za následek opálení pleti. 


Je však důležité zdůraznit, že opálení není známkou zdravé pokožky. Je to vlastně obranná reakce těla na škodlivé UV záření. I když opálení může vyvolat dojem zdravější pokožky, nemělo by být považováno za dostatečnou ochranu před poškozením slunečním zářením. Nadměrné vystavování UV záření bez ochrany může mít dlouhodobé škodlivé účinky, jako je předčasné stárnutí kůže a zvýšené riziko rakoviny kůže. Pro zachování zdraví naší pokožky je proto nezbytné vždy používat vhodnou ochranu proti slunečnímu záření, a to i v případě, že je pokožka opálená.

II. Funkce melaninu

Ochrana pokožky

Melanin je základní pigment, který hraje zásadní roli v zabarvení naší pokožky. Je zodpovědný za různorodost odstínů pleti, kterou můžeme pozorovat u lidí na celém světě. Kromě estetické funkce však melanin plní v našem těle i několik dalších důležitých funkcí.


První základní funkcí melaninu je ochrana kůže před škodlivým ultrafialovým (UV) zářením. Melanin působí jako přirozený štít, pohlcuje UV paprsky a omezuje jejich pronikání do hlubších vrstev kůže. Tato vlastnost melaninu snižuje riziko popálenin, poškození buněk a rakoviny kůže způsobené nadměrným pobytem na slunci. Lidé s větším množstvím melaninu v kůži proto mají větší přirozenou ochranu před škodlivými účinky UV záření.

melanin

Kromě fotoochranné funkce se melanin podílí také na regulaci tělesné teploty. 

Absorpcí slunečního tepla pomáhá udržovat vnitřní teplotu těla na optimální úrovni. 

Lidé s tmavší pokožkou, která obsahuje více melaninu, mají tendenci lépe odolávat vysokým teplotám a chránit se před úpalem.

Hojení a prevence oxidačního poškození

Melanin hraje také klíčovou roli při hojení ran a ochraně před kožními infekcemi. Při poranění kůže produkují kožní buňky zvané melanocyty více melaninu, aby vytvořily ochrannou bariéru. Tato bariéra snižuje riziko infekce a podporuje rychlou obnovu poškozené tkáně. Melanin tak hraje aktivní roli v procesu hojení kůže a její schopnosti bránit se proti vnějším patogenům.


Nedávný výzkum navíc naznačuje, že melanin může hrát roli i v prevenci oxidačního poškození způsobeného volnými radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky a přispívat k procesu stárnutí. Díky svým antioxidačním vlastnostem může melanin pomoci tyto volné radikály neutralizovat a zabránit souvisejícímu poškození buněk.

III. Melanin Absolutní pigmentace a zintenzivnění opálení

Naše zcela nová, inovativní recepturaAbsolu de Mélanine, koncentrovaná v keratinovém hydrolyzátu, je přirozeně bohatá na melanin, základní pigment a zdroj mědi, který působí v srdci našich buněk a přirozeně pigmentuje pokožku*, podporuje opalování*, reguluje sekreci melaninu a chrání pokožku před škodlivými účinky UV záření*.


Zde najdete naše rady o bezpečném a zodpovědném opalování.

Toto inovativní složení poskytuje vysokou dávku keratinu obohaceného o melanin, který je dokonale asimilován a stává se součástí procesu melanogeneze, procesu zodpovědného za přirozenou pigmentaci pokožky. Ovlivňuje také syntézu keratinu, čímž výrazně zlepšuje kvalitu pleti. Díky melaninu "připravenému k použití" tento přípravek přirozeně připravuje pokožku na vystavení UV záření* a zároveň urychluje a zachovává výsledné opálení*. Obohacený o antioxidační komplex vitamínů C a E působící v synergii dobíjí přirozenou obranyschopnost organismu, která se vyčerpává při vystavení UV záření. 


Náš Melanin Absolute výrazně zvyšuje melanogenezi, což vede ke zvýšené produkci epidermálního melaninu, pigmentu zodpovědného za barvu kůže. Výsledkem je okamžitá a dlouhotrvající pigmentace pro celoročně opálenou pleť. Výsledek: 4x rychlejší opálení!

Víme, že stárnutí kůže je částečně způsobeno nadbytkem volných radikálů vznikajících v důsledku UV záření, kterému se vystavujeme, a naše antioxidační obranné mechanismy již nestačí proti nim bojovat, a proto je velmi důležitá suplementace antioxidanty. 

Naše složení obsahuje také vitaminy C a E se silnou antioxidační aktivitou, které chrání pokožku před volnými radikály způsobenými UV zářením. Volné radikály jsou zodpovědné až za 80 % stárnutí pleti, a proto se významně podílejí na jejím předčasném stárnutí. Kombinace těchto vitaminů synergicky zvyšuje přirozenou zásobu antioxidantů v těle a působí globálně, chrání pokožku před oxidačním stresem a zpomaluje její stárnutí.


Melanin Absolute, bohatý na melanin připravený k použití, pomáhá zlepšit kvalitu pleti. Vybraný keratinový hydrolyzát se skládá z "ready-to-use" melaninu, který je přirozeně integrován do de novo pigmentace a jehož aminokyseliny vyživují pokožku. Vitamin C se rovněž podílí na syntéze kolagenu, díky čemuž je pleť pružnější a zářivější. Má účinný vliv na syntézu keratinu v epidermis.

Podle klinické studie* provedené v zimě na 33 subjektech, které nebyly vystaveny slunci, naše účinná látka zajišťuje okamžitou pigmentaci pokožky po 10 dnech léčby, a to díky lepší dostupnosti melaninu v pokožce a také díky rostoucí intenzitě opálení s každou dávkou.


Po 20 dnech je hladina melaninu výrazně vyšší do dvou hodin po expozici, což poskytuje lepší ochranu před účinky UVA záření.

Po 30 dnech léčby 2 kapslemi denně se opálení zvýší o 217 %.


*Klinická studie provedená v zimě na 33 osobách s fototypem II a III, které se před zahájením studie a po celou dobu studie minimálně 1 měsíc nevystavovaly slunečnímu záření a užívaly 650 mg přípravku Melaline® denně po dobu 30 dnů. Parametry hodnocené v rámci skupiny, před a po podání.

Absolutní melanin

Závěrem

Stručně řečeno, melanin zdaleka neslouží jen jako pigment, který barví naši kůži. Pro naše tělo je nezbytný pro ochranu před UV zářením, regulaci tělesné teploty, podporu hojení a prevenci oxidačního poškození. Pochopení funkcí melaninu nám umožňuje ocenit jeho zásadní roli pro naše zdraví a pohodu, stejně jako význam rozmanitosti odstínů pleti v naší společnosti.