Citlivá pleť: jak připravit pokožku na slunce?

citlivá pleť: jak připravit pokožku na slunce

Léto je tady a s ním i návrat slunce! Je to ideální čas na slunění a barevné opalování! Všichni sníme o zářivé pleti, zlatavém opálení a zdravém lesku! Je to možné, ale musíte být ostražití, protože kůže je obzvláště křehký orgán. 


Slunce sice přináší fyzickou a morální pohodu, ale může být také nebezpečné. Vystavujete-li se UV záření, vystavujete se určitým rizikům. Každé spálení se podepisuje na vašem slunečním kapitálu a způsobuje stárnutí pokožky. Nemluvě o riziku alergií a rakoviny... Abyste se těmto problémům vyhnuli, je nezbytné svou pokožku několik týdnů před pobytem na slunci a během něj řádně připravit. 


V tomto článku vám poradíme, jak připravit pokožku na škodlivé sluneční paprsky a získat zářivé opálení! 
Pokud se chcete dozvědět více o tipech a doplňcích sluneční péče, podívejte se na tyto stránky. tento článek :) 

Porozumění opalování

1. Co je to sluneční kapitál?

Sluneční kapitál je srovnatelný s energetickou rezervou, ze které tělo čerpá při každém pobytu na slunci. Určuje schopnost kůže udržovat a chránit své vnitřní struktury a správné fungování tváří v tvář UV záření.

Náš sluneční kapitál se u každého jedince liší, je definován při narození a postupem času se zhoršuje, dokud se nevyčerpá, více či méně rychle v závislosti na tom, jak se na slunci chováme a jak ho prožíváme.

Tento kredit se rychle spotřebuje na spálení sluncem. Podle nejnovějších studií se 80 % slunečního kapitálu vyčerpá do 16 let věku, proto je nutné chránit se již od dětství a zaujmout ke slunci zodpovědný postoj.

2. Mechanismus opalování

Opálení je výsledkem přirozeného obranného mechanismu. Tváří v tvář slunci se kůže přirozeně chrání dvěma způsoby: 


  • Nejdříve o ztluštění rohové vrstvy. 

Keratinocyty, které se nacházejí na povrchu epidermis, se tváří v tvář slunečním UV paprskům množí a jejich úkolem je vytvořit ochrannou bariéru, která jim brání proniknout hluboko do vrstev epidermis.

  • Pak by produkce melaninu.

Melanocyty jsou buňky, které produkují melanin, tmavý pigment, jenž je zodpovědný za barvu kůže. Úkolem melaninu je absorbovat sluneční UV záření a neutralizovat volné radikály. Chrání a ztmavuje barvu kůže. Čím více je tělo vystaveno slunečnímu záření, tím větší jsou nároky na melanin.


Opalování je tedy jakousi přirozenou reakcí na agresivní sluneční záření.

Kvalita a množství melaninu se liší podle typu pleti. Ti, kteří produkují hodně melaninu, jsou lépe chráněni před agresivními slunečními paprsky: snadněji se opalují a jsou méně citliví na účinky slunce. Naopak ti, kteří produkují málo melaninu, bývají citlivější na UV záření a častěji se spálí.


mechanismus opalování

Pochopení škodlivých účinků slunce


Slunce udává rytmus našim biologickým cyklům a podílí se na naší psychické rovnováze.

Předpokládá se také, že zlepšuje spánek a náladu, posiluje imunitní systém a působí na syntézu vitaminu D v kůži. Jestliže je však krása spojována s opalováním a zdravý svit zajišťuje fyzickou i morální pohodu, může být slunce nebezpečné.


1 - Spálení od slunce


Pokud jsme nadměrně vystaveni slunečnímu záření, UVA a UVB paprsky poškozují naši kůži a způsobují sluneční erytém, známý spíše jako "spálení". Ten dosáhne maximální intenzity přibližně po 24 hodinách. Nejedná se o skutečné spálení, ale o zánětlivou reakci buněk. UVB paprsky ničí naše buňky, což má za následek zarudnutí. Poté se buňky odlučují a kůže se olupuje.

2 - Aktinické stárnutí

Stárnutí způsobené sluncem, známé jako "aktinické" stárnutí, se liší od chronologického stárnutí. První rozdíl spočívá v tom, že vyvolává předčasné stárnutí. UVA a UVB záření produkuje volné radikály. Tyto molekuly iniciují řetězové reakce, které mění DNA, proteiny a lipidy.


Stárnutí způsobené sluncem je navíc zcela nestrukturované: vrásky se objevují zcela anarchicky. Vrásky jsou hlubší a četnější a pokožka rychle ztrácí svou pružnost. Objevují se také pigmentové skvrny.


3 - Pigmentové skvrny

Melanin je obranou organismu proti potenciální agresi slunce: filtruje a pohlcuje UV záření.  

Nestačí však zabránit škodlivým účinkům slunce, jako je například výskyt skvrn, které jsou způsobeny lokální hyperpigmentací kůže. Stařecké skvrny jsou výsledkem nepravidelného rozložení melaninu, který se hromadí a vytváří barevné skvrny.


Citlivá pokožka a slunce: tipy pro pobyt na slunci a mimo něj

Než se vystavíte slunci, přinášíme vám několik jednoduchých rad, které vám pomohou připravit pokožku tak, abyste ji ochránili a optimálně se opálili.

1 - Exfoliace a hydratace pokožky

To je první krok před opalováním! Čím je pokožka sušší, tím je poréznější, proto je důležité ji dobře hydratovat, jinak bude citlivější na sluneční záření.

Jednou týdně provádějte peeling, abyste pokožku zbavili odumřelých buněk, které se na jejím povrchu nahromadily. Na citlivých místech, jako je obličej a dekolt, používejte jemný peeling. Struktura vaší pokožky se zjemní a tato týdenní rutina vám zaručí mimořádně jemnou pokožku a trvalé opálení.


Po peelingu je nezbytné pleť řádně hydratovat, aby se regenerovaly poškozené kožní buňky a vytvořila se na povrchu pleti ochranná bariéra proti vnějším vlivům, jako je UV záření a volné radikály. Každý den používejte hydratační krém vhodný pro váš typ pleti.

Exfoliace a hydratace pokožky

2 - Ochrana pokožky před expozicí a po ní

Abyste si zachovali svůj sluneční kapitál, zvykněte si používat opalovací krém nebo olej na opalování, abyste chránili svou pokožku a předešli spálení. Slunce je agresivní všude, nejen na pláži. Je naprosto nezbytné chránit pokožku před UV zářením a volnými radikály používáním opalovacích krémů s minimálním ochranným faktorem SPF 30 až 50. 


Po opalování nezapomeňte o svou pokožku pečovat pomocí přípravků po opalování, které ji hydratují, zklidní a prodlouží její opálení.


3 - Přidejte barvu na talíř

Jednou z nejjednodušších věcí, kterou můžete udělat pro přípravu své pokožky na slunce, je vyvážená strava a pestré talíře. Od května si vybírejte barevné sezónní ovoce a zeleninu. Čím barevnější ovoce a zelenina jsou, tím jsou bohatší na antioxidanty. Je to skvělý způsob, jak doplnit antioxidanty:

  • D'antioxidantyvytváří ochrannou bariéru a obnovuje odumřelé kožní buňky. Před oxidačním stresem tak není chráněna jen pokožka, ale celé tělo.
  • vitamíny hloubkově hydratuje pokožku a působí proti jejímu stárnutí tím, že snižuje oxidační stres.
  • D'esenciální mastné kyseliny které podporují hojení a udržují pokožku pružnou a napjatou. Snižují alergické a zánětlivé reakce, zabraňují stárnutí pleti a zlepšují její hydrataci.
  • beta-karoten podporující opálení, který se nachází v mrkvi, rajčatech, pomerančích, meruňkách a zelené zelenině.

4 - Užívání doplňků stravy

Doplňky stravy bohaté na vitamíny, minerály a rostlinné výtažky dodávají našemu tělu to, co potřebuje k účinnějšímu boji proti škodlivým slunečním paprskům.

Doporučují se zejména pro světlou a citlivou pokožku, aby se snížilo riziko spálení. Ošetření můžete zahájit v květnu nebo 1 měsíc před odjezdem na dovolenou.


Total Radiance Duo: opalování a ochrana

Toto jedinečné a kompletní duo kombinuje opalovací, ochranné a zklidňující účinky, takže si můžete užívat blahodárných účinků slunce a zároveň se chránit před škodlivým UV zářením. Složení L'Éclat-Total, určené pro citlivou pokožku, aktivuje a zvyšuje opálení díky rostlinným výtažkům bohatým na karotenoidy. Zároveň chrání pokožku před fotovoltaickými vToho je dosaženo použitím účinných, klinicky ověřených antioxidantů.


1 - Přirozeně aktivuje opalování

Na stránkách Aktivní sluneční komplex vám umožní dosáhnout krásné zlatavé pleti a zároveň se vyhnout nadměrnému vystavování se slunečním paprskům. Toto inovativní 100% přírodní složení funguje ve třech fázích: přirozeně pigmentuje pokožku díky karotenoidům, aktivuje a prodlužuje opálení a chrání pokožku před poškozením způsobeným slunečními paprsky.


  • Rostlinné výtažky z meruňky a mrkve jsou přirozeně bohaté na karotenoidy, které podporují přirozené opálení.
  • Astaxanthin a beta-karoten, prekurzory vitaminu A. Vitamin A je nezbytný pro zdravou pokožku, pomáhá obnovovat kožní buňky a podporuje zbarvení pokožky během opalování.
  • Měď přispívá k produkci melaninu a podporuje optimální pigmentaci pokožky.

2 - Chrání pokožku před stárnutím vlivem fototerapie

Na stránkách Zklidněný pleťový komplex je navržen tak, aby zklidnil a zklidnil citlivou a reaktivní pokožku. Obsahuje účinné přírodní aktivní složky, které bojují proti poškození pokožky způsobenému slunečním UV zářením.


Tento vzorec obsahuje SOD (SuperOxydeDismutáza) z dužiny Melon de Provence. Tato účinná látka má patentované antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Její antioxidační síla je 37krát koncentrovanější než u čistého melounu. Snižuje cytotoxicitu vyvolanou UV zářením a chrání pokožku před poškozením sluncem. Jeho účinnost byla klinicky prokázána.


Na stránkách Aktivní sluneční komplex obsahuje výkonný extrakt z granátového jablka patentované a vědecky testované účinky proti stárnutí pleti. Tento výtažek je velmi bohatý na polyfenoly punicalaginu (titrováno 30 %), které pomáhají regenerovat kožní buňky, vypínají strukturu pleti a zabraňují tvorbě vrásek. Granátové jablko také výrazně redukuje hyperpigmentaci a hnědé skvrny způsobené nadměrným vystavováním se slunečnímu záření.


Testy in vitro prokázaly účinnost naší složky při ochraně pokožky před UV zářením. Náš extrakt z granátového jablka prokázal:

  • Chrání tkáně před oxidačním poškozením způsobeným UVB zářením.
  • Zvýšená produkce prokolagenu a kyseliny hyaluronové
  • Regenerace oxidovaných buněk po expozici UVB zářením