Jak lépe trávit a hubnout s trávicími enzymy?

trávicí enzymy

Trávení je pro správné fungování organismu nezbytný proces. Je však životně důležité i při dietě, protože špatné trávení je často synonymem střevních potíží, nafouklého žaludku a přibývání na váze.


Abyste se rychle zbavili nevzhledných tukových válečků a udrželi si ploché břicho, je nezbytné správné trávení


V tomto článku se s vámi podělíme o několik 100% přírodních tipů, které opravdu potřebujete znát!


Přečtěte si také: hubnutí, jak můžete podpořit svůj metabolismus?

I. A quoi sert la digestion ?

Trávení přeměňuje spolknutou potravu na malé molekuly, které mohou být absorbovány buňkami v trávicím traktu. Přechodem do krevního oběhu mohou být tyto molekuly využity v těle k zajištění správné funkce buněk v různých orgánech.


Samotné trávení je kombinací dvou procesů:


  • Mechanické trávení probíhá v ústech a žaludku. Při něm se potrava rozmělňuje na kaši. Zuby rozmělňují potravu na malé kousky a v žaludku pokračuje tato fragmentační práce mícháním a stahy.

  • Chemické trávení probíhá v celém trávicím traktu pomocí enzymů a trávicích šťáv vylučovaných žaludkem nebo játry. Chemické trávení rozpouští živiny a rozkládá je na vstřebatelné prvky.

Digesce je srovnatelná s průmyslovou demontážní linkou. Skládá se z řady orgánů, z nichž každý má specifickou úlohu, od rozkladu potravy po asimilaci živin. 

Trávicí soustava zahrnuje ústa, žaludek, tenké a tlusté střevo, žlučník, slinivku břišní a játra.


Jakmile si vezmeme první sousto, slinné enzymy okamžitě začnou trávit sacharidy v našich ústech, poté práce na rozkladu potravy pokračuje v žaludku díky trávicím enzymům a následně ve střevech. 

Tímto způsobem se živiny vstřebávají v průběhu celého trávicího procesu až do tlustého střeva. 

V tlustém střevě se pod vlivem bakteriální flóry vstřebávají nebo vytvářejí některé mastné kyseliny, vitaminy a minerály.


Po vstřebání se živiny dostávají do krevního oběhu, který je přenáší do jater, jejichž úkolem je filtrovat obsah potravního bolusu, extrahovat toxiny a vyloučit je. 

Po přefiltrování jsou živiny rozděleny a využity zbytkem těla nebo, pokud jsou energetické potřeby těla uspokojeny, jsou akumulovány pro vytvoření zásob.


Trávení je složitý systém zahrnující několik orgánů, enzymů a bakterií, které musí pracovat v součinnosti a koordinaci. Sebemenší porucha může mít dopad na trávení jako celek a snížit vstřebávání některých živin.


II. Quel est le rôle des enzymes digestives ?

Trávicí enzymy se podílejí na trávení potravy. Jsou to molekuly odpovědné za rozklad potravy na menší frakce, které umožňují tělu vstřebávat potřebné živiny.


Jakmile vložíme potravu do žaludku, začnou fungovat jako "nůžky", rozstříhají potravu na menší molekuly a přemění ji z pevného stavu na tekutý pro co nejdokonalejší předtrávení.


Živiny vstřebané v krvi pak slouží jako palivo pro fungování svalů, srdce a mozku.

Trávicí enzymy jsou malí specialisté, kteří mají na starosti naše trávení. Jsou velmi důležité, protože zabraňují tomu, aby se do našeho trávicího systému dostaly nestrávené částečky potravy. Bez nich by velké molekuly mohly zůstat, stagnovat, hnít a měnit se v toxiny.


Dostatečné množství trávicích enzymů je nezbytné pro správné trávení a asimilaci živin. Existují desítky tisíc enzymů, z nichž každý je přizpůsoben určité chemické reakci:


  • Amyláza: Vyskytuje se především ve slinách. Je to první enzym, který pomáhá v první fázi štěpení potravy. Rozkládá sacharidy, škroby a cukry a přeměňuje je na glukózu.

  • Proteázy: Známé také jako proteolytické enzymy, jedná se o enzymy, jejichž úkolem je trávit bílkoviny a přeměňovat je na aminokyseliny. Aminokyseliny hrají zásadní roli ve správném fungování organismu. Na proteolytické enzymy jsou obzvláště bohaté dvě druhy ovoce: ananas, bohatý na bromelain, a papája, bohatá na papain.

  • Lipáza: Lipáza se vyrábí ve slinivce břišní a vylučuje se do tenkého střeva. Tráví lipidy, tj. tuky, a přeměňuje je na mastné kyseliny. Mastné kyseliny hrají v těle energetickou, strukturální, protizánětlivou a ochrannou roli.


trávicí enzymy

III. Repérer les signes de déficit en enzymes digestives

Když je vám dvacet, vydatná jídla nejsou problém... Ale s přibývajícím věkem už to není ono: některá jídla se těžko ujídají, s některými potravinami musíte být opatrní a po jídle se cítíte mnohem méně fit...

Přibližně od 30. roku věku se snižuje hladina trávicích enzymů přirozeně vylučovaných v těle, což ztěžuje trávení.


Špatně rozložená potrava tak končí v tlustém střevě, kde kvasí a může vyvolat poruchy, které mohou ovlivnit celý horní řetězec trávicí soustavy a také snížit vstřebávání esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálů.


Nedostatek trávicích enzymů vede k neúplnému rozkladu potravy , což má za následek špatné vstřebávání živin a způsobuje zažívací potíže: nadýmání, plynatost, bolesti břicha, průjem, přítomnost tuku ve stolici atd.


Špatné stravovací návyky mohou také zhoršit zažívací potíže. Bylo například zjištěno, že hladina slinné amylázy u lidí ze Západu klesá mezi 30. a 80. rokem života přibližně 30krát.

Předpokládá se, že tento pokles enzymů souvisí s naším moderním způsobem stravování, protože se nevyskytuje u populací, které jedí převážně syrovou stravu.


Podle vědců vede konzumace zpracovaných a tepelně upravených potravin bohatých na nasycené tuky k nasycení enzymového systému. Naše orgány se vyčerpávají ve snaze produkovat více enzymů, zejména slinivka břišní.


IV. Comment combler un manque d'enzymes digestives ?

Existuje mnoho potravin, které přirozeně obsahují trávicí enzymy:


  • Dobrým zdrojem enzymů je syrové ovoce a zelenina, zejména zázvor, mango, kiwi, fíky, aloe vera atd. Ananas a papája jsou bohaté na proteolytické enzymy, které napomáhají trávení bílkovin. Dostatek enzymů poskytují také naklíčená semena.

  • Kvašené potraviny jsou také plné enzymů a podporují trávení.

Do pokrmů přidávejte například olivy, okurky, kapary nebo jablečný ocet.



Pro zachování trávicích enzymů přirozeně přítomných v potravinách a ve vašem těle :


  • Volte velmi šetrné vaření (pod 50 °C) a dlouhou dobu vaření, protože se tak zachovají enzymy přirozeně obsažené v potravinách.

  • Co nejvíce se vyhýbejte tučným nebo kořeněným jídlům a perlivým nápojům.

  • Pijte hodně vody a jezte pravidelně, vsedě a dobře žvýkejte.

Chcete-li tělu dodat trávicí enzymy a usnadnit trávení, můžete se obrátit na doplňky stravy.

Enzymatické hubnutí

Ve společnosti D-LAB jsme speciálně vyvinuli  Enzymatický zeštíhlující komplex  Receptura bohatá na trávicí enzymy 100% přírodního a rostlinného původu. Tento inovativní komplex kombinuje papain, bromelain a extrakt z Kola s obsahem kofeinu.


Jeho účinné látky zlepšují trávení tuků, sacharidů a bílkovin, čímž podporují spalování tuků a hubnutí.


  • Lipáza je enzym zodpovědný za rozklad lipidů. Rozkládá triglyceridy na jednodušší molekuly, které může tělo vstřebat a využít jako zdroj energie.

  • Papain je silný přírodní enzym pocházející z papáji. Papain má pozitivní vliv na linii pasu, protože napadá tukové usazeniny, které se zde nacházejí. Pomáhá odvodňovat, dezinfikovat a evakuovat přebytečné tukové zásoby.

  • Bromelain je enzym získávaný z ananasu. Jeho účinky jsou podobné jako u papainu. Tento rostlinný enzym pomáhá odstraňovat tuk a snižovat zadržování vody. Kombinace těchto dvou účinků poskytuje neocenitelnou pomoc v boji proti celulitidě.

  • Extrakt z bílých fazolí obsahuje specifické bílkoviny, které snižují asimilaci cukrů ve střevě. Pomáhají tak snižovat hladinu cukru v krvi, a tím i hladinu triglyceridů.

  • Extrakt z koly pomáhá kontrolovat pocit hladu. Působí také jako skutečný stimulátor metabolismu, urychluje výdej kalorií a aktivuje spalování tuků. Vysoký obsah kofeinu (10 %), theobrominu a taninu z ní činí vynikající stimulant pro hubnutí.

Přečtěte si také: top des 5 régimes alimentaires pour l'été


Podívejte se na produkt ve videu

Více informací najdete v našem článku :