Pigmentové skvrny: jak snížit jejich výskyt a předcházet mu pomocí doplňků stravy

jak snížit pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny, známé také jako hnědé skvrny, postihují přibližně 80 % žen bez ohledu na typ pleti nebo věk. 

Pigmentová skvrna se obvykle tvoří na obličeji, krku, dekoltu a rukou

Ve většině případů je tato hyperpigmentace zcela nezhoubná, ale z estetických důvodů si mnozí z nás přejí, aby zmizela.


Díky potravinovým doplňkům je možné těmto pigmentovým skvrnám přirozeně předcházet a redukovat je a získat rovnoměrnou a zářivou pleť! 


I. Co je to pigmentová skvrna?

Věkové skvrny jsou důsledkem hyperpigmentace, která se vyznačuje nerovnoměrnou pigmentací kůže. Jedná se o běžný stav kůže způsobený nadměrnou produkcí melaninu našimi buňkami, tzv. melanocyty. 

MelaninJe to přírodní pigment, který barví naši pokožku, vlasy a ochlupení. Působí jako přirozená ochrana proti slunečnímu záření a chrání naši pokožku před škodlivým UV zářením. Hnědé stařecké skvrny jsou častější na světlé pleti a obvykle se nacházejí na místech, která jsou nejvíce vystavena slunci: na obličeji, dekoltu a hřbetu rukou.


Mechanismus melanogeneze (syntézy melaninu) je založen na řadě biochemických reakcí. Melanin se vyrábí z aminokyseliny: tyrosinu. Tyrosin a jeho vedlejší produkty jsou oxidovány různými enzymy, včetně tyrosinázy, která řídí první fáze mechanismu. Melanin se hromadí v buňkách až po povrch epidermis. 


Čím větší je tato aktivita, tím větší je množství produkovaného melaninu a tím tmavší je pokožka. Ke zvýšení množství melaninu produkovaného kůží může vést mnoho faktorů.


II. Co způsobuje pigmentové skvrny?

Hyperpigmentace je fyziologický mechanismus, který může vzniknout v důsledku různých faktorů. 

V závislosti na fenotypu, tj. tónu a barvě pleti, mohou být hnědé skvrny tmavší nebo tmavší. 

Protože například černá, matná a smíšená pleť je přirozeně pigmentovanější a obsahuje více melaninu než bílá pleť bělochů nebo Asiatů, tmavé skvrny bývají tmavší a jejich vyblednutí trvá déle. Jaké faktory způsobují hnědé skvrny?

pigmentové skvrny

Přílišné vystavení slunci: 

Při nadměrném vystavení slunečnímu záření melanocyty nekontrolovaně produkují melanin. Ten se hromadí v podobě malých lokálních shluků, což vede ke vzniku hnědých skvrn, zejména na světlé pokožce v oblasti obličeje, dekoltu a rukou. 



Akné a dráždivá dermatitida: 

Po lokálním zánětu kůže, jako je akné, ekzém nebo lupénka, může během hojení docházet k nadměrné tvorbě melaninu. 

Na kůži se pak mohou objevit tmavé pigmentové skvrny nazývané postinflamatorní hyperpigmentace. Tyto pigmentové skvrny obvykle časem zmizí, ale na tmavé a černé pleti, která je velmi bohatá na melanin, jsou častější, viditelnější a jejich vymizení trvá déle. Pokud byl pupínek potírán, škrábán nebo vymačkáván, skvrna bude pravděpodobně výraznější, větší a bude trvat déle, než zmizí.



Drobná poranění, řezné rány, popáleniny : 

Během procesu hojení ran se přirozeně zvyšuje produkce melaninu. Regenerované kožní buňky jsou tmavší a dočasně se zbarví.



Estetické procedury (chemický peeling, dermabraze, laserové ošetření):

Po agresivních kosmetických zákrocích na kůži a během procesu hojení může dojít k pozánětlivé hyperpigmentaci a skvrnitosti.



Stárnutí pleti : 

S věkem se počet melanocytů produkujících melanin snižuje, ale velikost zbývajících buněk se zvětšuje. Výsledkem je nerovnoměrná pigmentace kůže. 

Tento přirozený fyziologický jev se kolem 40. roku života zrychluje a vede k nárůstu počtu stařeckých skvrn.



Hormonální změny : 

Ženské hormony, zejména estrogen a progesteron, způsobují nadměrnou produkci melaninu, zejména pokud je kůže vystavena slunci.

Hormonální výkyvy narušují hormonální rovnováhu a schopnost pokožky regenerovat se. 

U těhotných žen se běžně objevují hyperpigmentace v obličeji, známé jako melasma nebo "těhotenská maska". Mimo těhotenství se hyperpigmentace může objevit také u žen užívajících hormonální antikoncepci a v období menopauzy.

III. Jak lze pigmentovým skvrnám předcházet a jak je přirozeně léčit pomocí doplňků stravy?

pigmentové skvrny

Nezapomeňte, že byste se nikdy neměli snažit vybělit skvrny nebo pleť, pouze ji zesvětlit a vyrovnat barvu pleti. Dlouhodobé používání depigmentačních a bělících přípravků může způsobit vážná poškození, která se obtížně léčí, jako jsou hnědé skvrny, bílé skvrny a nerovnoměrný tón pleti. 


I když se pigmentové skvrny objeví, lze je účinně redukovat přirozenou cestou pomocí doplňků stravy. 


Doplňky stravy, které se skládají z vitaminů, minerálů, stopových prvků a rostlinných výtažků, působí přímo v srdci buněk a zpomalují proces hyperpigmentace, který způsobuje hnědé skvrny. Díky cíleným účinným látkám pomáhají redukovat tmavé skvrny a přirozeně rozjasnit pleť. 


Ve společnosti D-LAB jsme vyvinuli doplňky stravy, které se zaměřují na hlavní příčiny vzniku pigmentových skvrn: zánět kůže, melanogenezi a oxidační stres


  • Na stránkách Rozjasňující pleťový komplex obsahuje 7 přírodních, inovativních účinných látek, které vyrovnávají a oživují pleť, chrání tkáně před stárnutím a redukují tmavé skvrny.

  • Na stránkách Dětská kůže Duo je určen pro citlivou a reaktivní pokožku. Komplex Luminous Skin Complex pomáhá redukovat pigmentové skvrny a oživit zářivost pleti, zatímco komplex Soothed Skin Complex redukuje záněty a chrání pleť před vnějšími agresory.

 

  • Na stránkách Celková zářivost Duo kombinuje opalovací, ochranné a zklidňující účinky, takže si můžete užívat blahodárných účinků slunce a zároveň se chránit před škodlivým UV zářením. Aktivní sluneční komplex přirozeně stimuluje a urychluje opalování, zatímco zklidňující komplex chrání pokožku před fotostárnutím a zabraňuje vzniku tmavých skvrn. 

S doplňky stravy je možné působit současně na několik biologických pák a dosáhnout tak viditelných a trvalých výsledků.


Zklidňující protizánětlivý účinek pro zklidnění mechanismů zánětu, který je často příčinou vzniku prvních skvrn.


Pozánětlivá hyperpigmentace je typ hyperpigmentace kůže, která je vyvolána především způsobem regenerace kůže po zánětu, kdy je oblast kůže oslabena a napadena, 


Zklidněný pleťový komplex obsahuje vysoce dávkované, biologicky dostupné účinné látky s protizánětlivými účinky. 

  • Výtažek z květů heřmánku římského, který obsahuje 4krát více účinných látek než suchá rostlina, snižuje zarudnutí a zklidňuje pocity svědění.
  • Kurkuma, přírodní protizánětlivý prostředek a silný antioxidant, zmírňuje záněty a zarudnutí pokožky.
  • Olej z chprotizánětlivé vlastnosti anvry jsou známé tím, že zklidňují zarudnutí a zklidňují pokožku.
  • SOD také pomáhá chránit pokožku před záněty tím, že působí v srdci buněk. Vyrábí se z provensálského melounu a je známý tím, že chrání pokožku před vnějšími vlivy, zejména před UV zářením. Patentovaný primární antioxidant je 37krát koncentrovanější než čistý meloun.

Působení na melanogenezi, mechanismus zodpovědný za pigmentaci kůže.


Výskyt pigmentových skvrn je možné snížit kontrolou melanogeneze, mechanismu zodpovědného za tvorbu melaninu, který způsobuje hyperpigmentaci.  


Luminous Skin Complex obsahuje inovativní koncentrátLandes námořní borovice OPCúčinná látka, jejíž působení na rozjasnění a sjednocení pleti a antioxidační vlastnosti byly potvrzeny řadou klinických studií. Studie provedené v posledních letech ukazují, že OPC (oligo-prokyanidy) jsou schopny potlačovat zánětlivé reakce a poruchy pigmentace. 


Působí na mikrocirkulaci, čímž podporuje okysličování a odstraňování toxinů.


Aby se pokožce dostávalo co nejlepší výživy, je nezbytné stimulovat kožní mikrocirkulaci. Zlepšení cirkulace také umožňuje lepší asimilaci účinných látek, zejména těch, které regulují melanogenezi. 


  • Komplex Luminous Skin obsahuje extrakt z camu-camu s obsahem vitaminu C, který je známý tím, že podporuje mikrocirkulaci a rozjasnění pleti.
  • Zklidněný pleťový komplex obsahuje výtažek z Centella Asiatica , který je desetkrát koncentrovanější než suchá rostlina a údajně zlepšuje hojení a podporuje regeneraci pokožky.

Antioxidační účinek, který chrání buňky před škodlivými volnými radikály, které způsobují hyperpigmentaci.


vystavení slunečnímu záření vystavení UV záření může vést k předčasnému stárnutí tkání. Škodlivé účinky slunce mohou způsobit oxidační stres. Oslabené buňky mohou vést ke vzniku nových pigmentových skvrn nebo zesílení těch stávajících. D-LAB proto vybral účinné látky s vysokým antioxidačním potenciálem. 


Komplex pro rozjasnění pleti a komplex pro aktivní péči o pokožku na slunci obsahují výtažek z granátového jablka s 30 % punicalaginů a 47 % polyfenolů, což jsou dvě silné skupiny antioxidantů. Tato patentovaná účinná látka chrání pleť před stárnutím. 


Testy in vitro prokázaly účinnost naší složky při ochraně pokožky před UV zářením. Bylo prokázáno, že náš extrakt z granátového jablka :


  • Ochrana tkání před oxidačním poškozením způsobeným UVB¹.


  • Zvýšená produkce prokolagenu a kyseliny hyaluronové¹.


  • Regenerace oxidovaných buněk po expozici UVB²