Celulitida: jak s ní účinně bojovat?

boj proti celulitidě

Co je celulitida?

Celulitida, známá také jako "dolíčky" nebo "pomerančová kůže", je výsledkem zánětu tukových buněk v tukové tkáni. Jedná se o masu tukových buněk pod kůží, která dosáhne maximální kapacity pro ukládání, což dává kůži "hrbolatý" vzhled, který je považován za nevzhledný.


Celulitida je nejvíce patrná na zadní straně stehen, hýždích, břiše a horní části paží. Tento složitý jev je výsledkem kombinace několika faktorů, včetně ženských hormonálních změn. Celulitida, která je považována za normální fyziologický jev, postihuje především ženy bez ohledu na jejich věk nebo morfologii.


To má své genetické důvody, zejména proto, že ženské tělo obsahuje více tukových buněk než mužské, aby uspokojilo zvýšené potřeby těla během těhotenství nebo kojení.


Téměř 9 z 10 žen je někdy v životě postiženo. v určitém období života, zatímco u mužů je to každý padesátý muž.



Jak vzniká celulitida?

Celulitida je porucha funkce tukové tkáně v podkoží, tj. tukových buněk

V podkoží jsou tukové buňky neboli adipocyty uloženy v malých, vláknitých a poměrně pevných oddílech. Adipocyty se zvětšují s rostoucí zásobou. Mohou se až padesátkrát zvětšit. Když tedy přibíráte na váze, zvětšuje se objem tukové buňky.  

Na druhou stranu, když zadržujeme vodu, přebytečná voda se hromadí v tělesných tkáních a obklopuje tukové buňky.     

Tyto dva jevy mají vliv na vláknité přepážky podkoží: nemohou se rozpínat a jsou stlačeny, protože jsou uspořádány do mřížky. V důsledku toho tyto "malé oddíly" bobtnají, což má dopad na dermis a epidermis. 

Povrch kůže se pak stává hrbolatým, proto se používá výraz "pomerančová kůže " nebo "dolíčky".    


Příčiny celulitidy mohou být způsobeny kombinací a souběhem několika faktorů:


  • Přebytečný tuk    

Adipózní celulitida se může objevit v důsledku nadměrné konzumace nezdravých tuků (vařené tuky, nasycené tuky) a/nebo nedostatku fyzické aktivity. Nadměrné množství tuků zvětšuje tukové buňky (adipocyty), narušuje krevní oběh a způsobuje hromadění toxinů, což vede k zánětům tkání. Některé oblasti těla jsou postiženy více než jiné, jednoduše proto, že je tam více tukových buněk (boky, stehna, hýždě). 


  • Oběhový nebo hormonální problém

Les troubles de la circulation sanguine sont dus à la compression des vaisseaux lymphatiques par les cellules graisseuses trop volumineuses. Cela entraîne une accumulation de liquide dans les tissus provoquant un gonflement (œdème) qui aggrave le problème circulatoire.  Chez la femme, l'activité hormonale normale, éventuellement amplifiée par la puberté, la grossesse, la ménopause ou encore la prise de pilule, crée une rétention des liquides qui contribue à renforcer le problème.      


  • Zadržování vody a hromadění odpadu   

Oběh narušený nadměrným skladováním nebo problémy s krevním oběhem snižuje schopnost odvádění a vylučování odpadních látek, což vede k hromadění vody a toxinů v tkáních, které pak otékají a vytvářejí nepravidelný vzhled na povrchu kůže.

celulitida

Jak mohu bojovat s celulitidou?

Neexistuje žádný zázračný recept na zmizení celulitidy, ale existují účinná řešení pro její redukci . Dieta a sport pomáhají, ale nestačí, protože celulitida je tuk, který je zachycen a špatně zavodněn v síti vláken, kde proces lipolýzy není příliš aktivní. Náš trénink sám o sobě tedy celulitidu odstranit nemůže.


Chcete-li bojovat proti celulitidě, musíte :


1 - Léčba samotné celulitidy 


Cílem je "rozbít" kůži s dolíčky pomocí masáží, aby se tuk uvolnil a byl opět k dispozici prostřednictvím procesu lipolýzy. Součástí procesu jsou masáže a krémy, přístroje proti celulitidě nebo sezení ve specializovaném ústavu.


Masáže stimulují tkáně, tonizují pokožku, posilují mikrocirkulaci a stimulují lymfatický oběh. Pro zesílení účinků můžete použít esenciální oleje (citron, rozmarýn, šalvěj, pelargonie atd.) nebo anticelulitidní drenážní krém.


Účinná masáž se provádí denně zdola nahoru, ideálně po teplé sprše, aby krém lépe pronikl do pokožky. Účinnou technikou je palpování a válení, které spočívá ve vrásnění a válení kůže v oblasti, která má být odvodněna, prsty. Očistu zakončete proudem studené vody od kotníků k hýždím.


2 - Léčba příčiny celulitidy nebo zhoršujících faktorů 


Cílem je podpořit krevní oběh a žilní návrat, aby se podpořilo vylučování vody, toxinů a tuku, a v případě potřeby omezit ukládání tuku nebo ho dokonce odstranit.

boj proti celulitidě

Následující tipy vám pomohou odstranit příčiny celulitidy: 


  • Jděte na procházku! Chůze aktivuje plantární a lýtkové pumpy, které zajišťují 80 % žilního návratu.
  • Pijte hodně tekutin. Vodu nebo zelený čaj, který je proslulý svými odvodňujícími účinky. Hydratace podporuje odvodňování a vylučování odpadních látek.
  • Vyhněte se kouření: tabák ucpává buňky a narušuje krevní oběh.
  • Dávejte přednost sacharidům s nízkou glykemickou zátěží (nerafinované výrobky) a v zájmu omezení jejich spotřeby je kombinujte s vlákninou (zelenina, luštěniny, obiloviny, ovoce) a bílkovinami.


Program Action-Capitons: přirozené a účinné řešení D-LABu

D-LAB NUTRICOSMETICS vyvinula speciálně sestavený program na ošetření pokožky s dolíčky a jejich vnitřními příčinami .

Tento mimořádně komplexní program obsahuje 34 účinných látek, které v součinnosti odplavují přebytečnou vodu, podporují krevní oběh a aktivují spalování tuků, čímž se dosáhne pevnějšího těla a hladší pokožky.


proti celulitidě

Na stránkách Akční program Capiton působí ve třech oblastech:


1 - Pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu (Detox Drainant)

Zadržování vody zadržuje tuk a dodává pokožce vzhled důlků. Díky depurativní fytoterapii je přebytečná voda odváděna pryč, aby uvolnila místo hluboko uloženému tuku. Výtažky z fenyklu a medvědice lékařské v tomto přípravku podporují vylučování močovými cestami.


2 - Podporuje dobrý krevní oběh (Active Circulation Complex)

Výtažky z kaštanu koňského a sladkého jetele, bohaté na kumarin, se pak používají k posílení krevního oběhu, který byl stlačen tukovými buňkami, a ke zpevnění žilních stěn, aby se zabránilo opětovnému úniku vody.


3 - Aktivuje spalování těchto uvolněných tuků (aktivátor metabolismu)

Pro urychlení hubnutí používáme kolový oříšek, kajenský pepř a malinové ketony, které pomáhají spalovat uvolněný tuk. Tělo je den za dnem pevnější a pokožka hladší.


Podívejte se na tento vzorec na videu