Chrom, přírodní regulátor hladiny cukru v krvi

Máte chuť na sladké? Nekontrolované mlsání? Neustálý pocit hladu? Možná existuje souvislost s možným nedostatkem chromu. O chromu nikdy neslyšíme dost. Chrom je stopový prvek, který se v našem těle vyskytuje ve velmi malém množství: 6 mg. Má mnoho vlastností a v neposlední řadě hraje roli při regulaci hladiny cukru v krvi.


V tomto článku se dozvíte, jak chrom pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a jak důležité je přijímat dostatek chromu ze stravy. Pokud vám potrava nestačí, můžete si stravu doplnit.

chromový cukr

Co je to chrom?

Chrom je stopový prvek, který se ve stravě vyskytuje v malém množství. Nachází se především v mořských plodech, olejnatých semenech (mandle, lískové ořechy, para ořechy), vnitřnostech, bramborách, banánech a brokolici. V našem těle však hraje řadudůležitých rolí , zejména v metabolismu bílkovin, lipidů a sacharidů.


Hladinu cukru v krvi reguluje slinivka břišní, konkrétně beta buňky Langerhansových ostrůvků, které vylučují velmi specifický hormon: inzulin. Inzulín pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. V případě patologie, jako je cukrovka, je sekrece inzulinu narušena nebo dokonce neexistuje.


Diabetes je definován jako chronická hyperglykémie, tj. hladina glukózy v krvi nalačno vyšší než 1,26 g/l.


Existují dva typy cukrovky: typ 1 a typ 2. Diabetes 1. typu je definován jako úplná absence sekrece inzulínu. Protože slinivka břišní přestává tento hormon vylučovat, hladina glukózy v krvi již není regulována, což vede k časté hyperglykémii (vysoké hladině cukru v krvi). Hyperglykémie se projevuje bušením srdce, závratěmi, studeným potem a nevolností.


Diabetes 2. typu je definován jako inzulinorezistentní, což znamená, že diabetici nadále vylučují inzulin, ale jejich tělesné buňky si vytvořily inzulinovou rezistenci. Jinými slovy,receptory v jejich buňkách již nerozpoznávají inzulín, takže ten již nemůže plnit svou úlohu. Výsledkem je zvýšení hladiny cukru v krvi, které může mít vážné následky.


Při poruše sekrece inzulinu se pocity hladu projevují výrazněji a většinou jsou uspokojeny chutí na sladké. Hlad je regulován dvěma hormony: ghrelinem a inzulinem. Pokud je jejich činnost narušena, zpravidla dochází k přibývání na váze. Je to začarovaný kruh, ze kterého se budete chtít dobrovolně dostat.


Výhody chromu oproti cukru

Chrom zvyšuje citlivost buněk na inzulín, a tak se aktivně podílí na regulaci hladiny cukru v těle tím, že pomáhá inzulínu vázat se na buňky. Když jíme, hladina tohoto hormonu se zvyšuje a chrom hraje svou roli.


Tato vlastnost byla oficiálně objevena před více než 60 lety, přesto se o výhodách chromu stále dostatečně nemluví. Reguluje chuť k jídlu a pomáhá při hubnutí.


Ať už máte cukrovku, nebo ne, je nejlepší jíst vyváženou a pestrou stravu. Dávejte přednost sezónnímu ovoci a zelenině, celozrnným obilovinám, luštěninám (čočka, ledvinky atd.) a olejnatým semenům (mandle, vlašské ořechy atd.). Všechny tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která snižuje glykemický index vašich jídel. Tento index odpovídá rychlosti, s jakou se sacharidy, které sníme, dostanou do našeho krevního oběhu. Čím vyšší jeglykemický index, tím rychleji se požité cukry dostávají do krevního oběhu a způsobují hyperglykémii. Inzulín sehraje svou roli při snižování hladiny cukru v krvi, což však vede k ukládání tuků a přibývání na váze. Vláknina vám pomůže se tomu vyhnout. Měli byste se také vyvarovat konzumace sladkých potravin mimo dobu jídla, protože mají tendenci samy o sobě velmi rychle vstupovat do krevního oběhu, a nyní již znáte důsledky tohoto stavu. A konečně, pokud nemáte ve stravě dostatek chromu, můžete se rozhodnout pro vhodný doplněk stravy.


Ve společnosti D-LAB nabízíme širokou škálu přírodních doplňků stravy, které pomáhají při různých problémech. Naším cílem je pomoci vám cítit se dobře. Náš Chrom Absolute dodá vašemu tělu 19,5 ug, tj. pokryje polovinu vaší potřeby a doplní váš talíř. Je doplněnextraktem z listů moruše bílé, který blokuje vstřebávání sacharidů v těle. Díky tomuto doplňku můžete poskytnout skutečnou podporu svému tělu a hladině cukru v krvi tím, že budete bojovat s chutí na sladké a vyhnete se mlsání.


Pokud si přejete optimalizovat hubnutíse můžete spolehnout na doplněk pro spalování tuků. 

Objevte spalovače tuků : Naše Program spalování tuků je ideální odpovědí na vaše potřeby. Díky třem produktům, které poskytují 360° působení, je totiž schopen zajistit trojí akce. Skládá se z Aktivátor metabolismu pro podpořit náš metabolismusna Aktivní energetický komplex pro zachycovat a odstraňovat tuky a Detoxikační hubnutí který bude zachování těla díky svým antioxidantům. Jsou to bohaté na chrom což umožňuje dosáhnout celkem 33 ug chromu.


A malý trik, který si můžete občas vzít, je náš Nopal Absolute. Nopal je kaktus obzvláště bohatý na vlákninu a je schopen zachytit více než 36násobek své hmotnosti v tucích. Konzumace přibližně 30 minut před jídlem pomáhá omezit příjem potravy během jídla, zachycuje a eliminuje tuky a cukry dříve, než jsou asimilovány a uloženy v tukových buňkách. Je to dokonalý spojenec pro hubnutí, když si čas od času dopřejete něco dobrého.


Osvojte si zdravý stravovací režim, chraňte své tělo a regulujte hladinu cukru v krvi!

přínosy chromu