Menstruace a menopauza: jak se vyrovnat s ženským cyklem?

menstruace a menopauza: jak se vyrovnat s ženským cyklem?

Od puberty až po menopauzu je ženský cyklus denně přerušován výkyvy hormonů, které ovlivňují naše emoce, chování i tělo. 

Během menstruace a před ní pociťuje 80 % žen tělesné a emocionální příznaky různé intenzity. Na druhé straně se během menopauzy reprodukční systém zpomaluje a cykly se stávají nepravidelnými. Toto období je často doprovázeno nepříjemnými příznaky, jako jsou návaly horka, vaginální suchost nebo podrážděnost.   


Ve společnosti D-LAB jsme si těchto změn vědomi a chceme, aby každá žena mohla svůj cyklus prožívat s klidem. Proto jsme vyvinuli Komplex ženského cyklu100% veganský přípravek, který působí na fyzickou a psychickou pohodu ženy bez ohledu na její životní etapu.

Díky inovativním účinným látkám pomáhá tento jedinečný komplex regulovat ženský cyklus a zaměřuje se na příznaky spojené s premenstruačním syndromem a menopauzou.


V tomto článku najdete všechny naše rady, jak si užít menstruační cyklus od puberty až po menopauzu.


Menstruační cyklus

Život ženy je přerušován menstruačním cyklem, ale jen málo z nás si uvědomuje všechny jeho jemnosti. 

Jejich pochopení by nám však umožnilo lépe zvládat všechny problémy spojené s ženským cyklem, včetně premenstruačních a menstruačních příznaků, plodnosti, menopauzy, změn stavu naší pokožky a vlasů atd. 


Menstruační cyklus je biologický mechanismus, během něhož se do těla vylučují různé hormony, které připravují dělohu na možné těhotenství. Začíná v pubertě a končí menopauzou. 

Trvá nepřetržitě 4 týdny, v průměru 28 dní, a skládá se z několika fází v závislosti na kolísání estrogenu a progesteronu. Tyto hormonální výkyvy mají vliv na náladu a tvar těla, stejně jako na vzhled pokožky a vlasů, a často souvisejí s některými poruchami, jako je hormonální akné nebo menstruační křeče. 


Premenstruační syndrom (PMS) je termín označující příznaky, které ženy pociťují v druhé polovině menstruačního cyklu. Odhaduje se, že přibližně 75 % žen pociťuje každý měsíc jeden nebo více těchto příznaků. U většiny žen způsobují tyto příznaky pouze mírné až střední potíže, ale v některých případech může být syndrom velmi obtěžující.

Příznaky mohou zahrnovat

  • bolestivá prsa 
  • křeče v břiše  
  • mastná pleť a akné
  • úzkost a deprese 
  • bolesti hlavy 
  • únava
  • podrážděnost a agresivita
  • nadýmání
  • chutě

Premenstruační syndrom je reakcí vašeho těla na změny hladin hormonů související s menstruačním cyklem.

 

menstruační cyklus

Menopauza

Menopauza je období v životě ženy, kdy se nadobro zastaví menstruace. Obvykle k ní dochází mezi 45. a 55. rokem života, obvykle kolem 50. roku věku. 


Jedná se o přirozený jev, ke kterému dochází, když vaječníky přestanou vylučovat hormony (estrogen a progesteron) a produkovat vajíčka každý měsíc. Říká se, že menopauza skutečně "nastoupila", když menstruace chybí po dobu jednoho roku.


Menopauza je proces. U většiny žen se menstruace nezastaví okamžitě, ale postupně během několika let slábne. 

Dva až tři roky před menopauzou se ženy dostávají do perimenopauzy: vaječníky vylučují stále méně hormonů a nepravidelně uvolňují vajíčka. V tomto období je menstruace nepravidelná a plodnost klesá.


Příznaky menopauzy jsou způsobeny hormonálním nedostatkem estrogenu a progesteronu spojeným s ukončením funkce vaječníků. 

Tyto poruchy jsou : 

  • návaly horka
  • vaginální suchost 
  • stárnutí pleti 
  • noční pocení a nespavost 
  • poruchy močení
  • bolesti hlavy, únava a podrážděnost. 
  • bolest kloubů 
  • snížené libido 

Některé problémy, jako jsou návaly horka nebo únava, mohou být přechodné, ale někdy přetrvávají po celou dobu menopauzy. Jiné jsou dlouhodobé, například vaginální suchost a problémy s močením.

menopauza

Jak si mohu užít svůj cyklus?


Existuje několik způsobů, jak zmírnit příznaky PMS. 


1 - Osvojte si zdravý životní styl


Vaše strava má vliv na intenzitu premenstruačního syndromu. Pití velkého množství vody a vyvážená strava patří mezi nejjednodušší věci, které se ukázaly jako účinné. Jezte stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu a snižte příjem soli, cukru a zpracovaných potravin. Dávejte si pozor na to, co pijete, a vyhýbejte se dráždivým překyselujícím nápojům, jako je alkohol, káva, perlivé nápoje a další povzbuzující látky.

Pravidelné cvičení může také pomoci, především proto, že snižuje stres a napětí a ovlivňuje vaši náladu.


2 - Použití esenciálních olejů


V předmenstruačním období lze esenciální oleje používat k masáži prsou, aby se zmírnilo napětí v prsou, a podbřišku, aby se zmírnily bolestivé pocity přetížení pánve, nadýmání a roztažení. Působí lokálně, ale některé, jako například rozmarýnový éterický olej, působí také hlouběji na neuroendokrinní osu.

Pro zmírnění běžných potíží menopauzy, jako jsou neklidné noci, nespavost nebo výkyvy nálad, můžete použít esenciální oleje s uklidňujícími účinky, jako je heřmánek, bazalka, meduňka nebo šalvěj lékařská. Několik kapek můžete nalít do lžíce medu nebo použít například difuzér v ložnici.


3 - Vyberte si doplňky stravy 


Doplňky stravy bohaté na vitaminy, omega-3, minerály a fytoterapii jsou ideální pro zmírnění potíží menstruačního cyklu. 


Duo pozitivní ženskosti, nabízíme inovativní přírodní řešení, které se zaměřuje na příznaky spojené s premenstruačním syndromem a menopauzou. Díky inovativním účinným látkám působí tento přípravek na fyzickou a psychickou pohodu ženy bez ohledu na její životní etapu.


Na stránkách Komplex nechat jít kombinuje houby a silné adaptogenní rostliny, které pomáhají tělu přizpůsobit se různým stresům. Zklidňuje nervové napětí, podporuje relaxaci a bojuje proti poruchám spánku.


  • L'extrakt z eschscholtzie organické podporuje relaxaci, pomáhá snižovat příznaky stresu a usnadňuje usínání a dobrý spánek.
  • Naše extrakt ze lví hřívyTato houba, která má čtyřikrát vyšší koncentraci účinných látek než celá houba, je uznávaná pro své účinky na snížení stresu, únavy a nervového napětí.
  • L'výtažek ze schisandra chinensis pomáhá proti poruchám spánku a podporuje hluboký spánek.


Na stránkách Komplex ženského cyklu byl vyvinut speciálně pro blaho žen během menstruačního cyklu. Obsahuje vitaminy, minerály a fytoterapii, reguluje hormonální změny a snižuje záněty. Díky tomu zmírňuje potíže spojené s premenstruačním syndromem, jako jsou bolesti, křeče, únava, podrážděnost a bolesti hlavy. Tento doplněk stravy může také zmírnit bolesti spojené s endometriózou.  
Feminine Cycle Complex také pomáhá bojovat s příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, noční pocení a vaginální suchost. Tento přípravek působí do hloubky tím, že reguluje tvorbu kožního mazu a snižuje tak výskyt hormonálního akné a mastných vlasů, které se mohou objevit v týdnech po ovulaci a před menstruací. 


  • Na stránkách růže centifolia pomáhá udržovat příjemný menstruační cyklus, zmírňuje premenstruační syndrom a podporuje ovulaci a plodnost.
  • Na stránkách mořský hořčík zabraňuje zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu a snižuje tak úzkost a podrážděnost spojenou s premenstruačním syndromem.
  • Na stránkách myo-inositol působí na serotonin, hormon štěstí, a podporuje tak dobrou náladu. Zlepšuje také inzulínovou rezistenci a reguluje tak přibývání na váze během menstruace.
  • L'extrakt z řebříčku působí sedativně na dělohu a vaječníky a zmírňuje periodické křeče v břiše.