Výživa během těhotenství: 5 základních pravidel

těhotenská strava

Pestrá a vyvážená strava během 9 měsíců těhotenství pokrývá nejen vaše výživové potřeby, ale také potřeby vašeho dítěte. Vitamíny, bílkoviny, mastné kyseliny, stopové prvky, antioxidanty a další živiny by měly být součástí vašeho jídelníčku, abyste zajistili harmonický růst vašeho dítěte.

V tomto článku se dozvíte 5 základních pravidel pro správné rozhodování během těhotenství!


1. Assurer un bon apport en nutriments essentiels

Bílkoviny, lipidy a sacharidy jsou pro naši každodenní stravu nezbytné. Slouží jako zásoba energie pro naše tělo, ale také k zajištění správného vývoje plodu.  



PROTEINY 

Během třetího trimestru těhotenství se zvyšuje potřeba bílkovin. 

Nacházejí se především v mase, rybách, luštěninách, vařených vejcích a celozrnných obilovinách.  

Pokud jde o maso, volte drůbež a omezte ostatní druhy masa, jako je vepřové, hovězí, telecí, skopové, jehněčí a vnitřnosti. Nezapomeňte během týdne střídat maso, ryby, vejce a luštěniny.



LIPIDS 

Přidané tuky, jako je máslo nebo rostlinné oleje, dodávají energii, vitamíny a mastné kyseliny. Esenciální mastné kyseliny (omega-3 a 6) jsou užitečné pro vývoj mozku plodu.

Vyberte si řepkový olej, olej z vlašských ořechů (bohatý na omega-3) a olivový olej. Měly by se jíst každý den, ale v malém množství (dvě polévkové lžíce denně) a vyhýbat se tepelné úpravě při vysoké teplotě. 

Na omega-3 jsou bohaté tučné ryby, jako jsou sardinky, makrely, sledi a lososi. Jsou proto užitečné pro vývoj mozku plodu. Doporučuje se konzumovat je dvakrát týdně. Některé ryby mohou obsahovat škodliviny, proto je vhodné střídat druhy a nepřekračovat doporučené dávky. 

Pokud nemáte dostatek omegas ze stravy, můžete použít potravinové doplňky.


Naše Absolute Omega-3 poskytuje vysokou dávku omega-3 z mikrořas. Tato odborná receptura má titrovaný obsah DHA a EPA a podílí se na správné tvorbě životně důležitých orgánů, jako je mozek a oči. 

Omega-3 rostlinného původu zabraňuje konzumaci kontroverzních látek, které se vyskytují v některých rybách. 



GLUCIDS 

Sacharidy jsou zdrojem energie a tvoří většinu stravy plodu. 

Dejte přednost pomalým cukrům (škrobnaté potraviny, celozrnné obiloviny, chléb, luštěniny) a zvykněte si je zařazovat do všech jídel. Pokud je to možné, vybírejte i v této kategorii potravin biopotraviny.

Konzumace komplexních sacharidů vám po jídle dodá pocit sytosti. Pomáhá to vyhnout se chutím a hyper- a hypoglykémii.

Omezte co nejvíce příjem jednoduchých sacharidů: sladkostí, čokolády, nealkoholických nápojů, slazených nápojů, zmrzliny.....

Přidaný cukr je škodlivý nejen pro matku (přibývání na váze, cukrovka), ale může být škodlivý i pro plod, u kterého se pak zvyšuje riziko vzniku metabolických (cukrovka, obezita), kardiovaskulárních nebo kognitivních (řeč, paměť, učení) problémů.


II. Assurer un bon apport en vitamines et minéraux

Během těhotenství se potřeba vitamínů a minerálů zvyšuje od třetího trimestru. Tyto živiny jsou nezbytné pro fungování našeho těla. Plní základní funkce ve všech biochemických procesech v těle: regulují metabolismus, usnadňují uvolňování energie a plní důležité funkce při syntéze kostí a tkání.



IRON : 

Železo pomáhá v boji proti anémii. Připravuje tělo na ztrátu krve během porodu a podporuje lepší zotavení. 

Nejbohatší zeleninou na železo je hrách, petržel, čočka, pampeliška, čistec, bílé a ledvinové fazole a samozřejmě špenát.



VÁPNÍK :

Vápník je nezbytný pro stavbu kostry dítěte, zejména během třetího trimestru. 

Mléčné výrobky (kromě těch ze syrového mléka) jsou nejlepším zdrojem vápníku. Jezte tři mléčné výrobky denně: mléko, jogurty, sýry atd. Pokud nemáte rádi mléčné výrobky, zvažte minerální vodu bohatou na vápník.



HORČÍK : 

Během těhotenství je dostatečný příjem hořčíku účinným prostředkem v boji proti únavě, nervozitě a potížím souvisejícím s těhotenstvím. Pomáhá zejména snižovat křeče, bolesti a bolesti. Dobrý příjem hořčíku je také nezbytný pro vývoj plodu. Tento minerál se podílí na stavbě kostry a svalového a mozkového systému. 


Můžete jíst olejnatá semena (ořechy a semena), hořkou čokoládu nebo vodu obohacenou hořčíkem.

Naše Magnesium Absolute obsahuje přírodní hořčík z mořské vody a patentovaný mikrokapsulovaný hořčík z biotechnologie, který podporuje dokonalou biologickou dostupnost a optimální účinnost. Kombinuje také vitaminy skupiny B a D, které zvyšují asimilaci hořčíku a jeho působení v organismu.



VITAMIN C : 

Vitamin C stimuluje imunitní systém. Podporuje vstřebávání železa a je antioxidantem. Během těhotenství také zajišťuje, aby placentární membrána zůstala neporušená. Jeho nedostatek by proto vedl ke zvýšenému riziku předčasného porodu.

Nachází se v červeném, žlutém a oranžovém ovoci a zelenině, ale také v bramborách.  



VITAMIN D : 

Vitamin D usnadňuje vstřebávání vápníku a mineralizaci kostí. Tento vitamin si tělo vytváří především působením slunečních paprsků na kůži. Je obsažen v tučných rybách (losos, makrela, sardinky) a mléčných výrobcích obohacených o vitamin D.



VITAMIN B9 :

Vitamin B9, známý také jako kyselina listová, hraje zásadní roli při vývoji nervového systému plodu.

Nachází se v mnoha běžných potravinách: lískových oříšcích, pampeliškách, špenátu, zelené zelenině, jahodách, melounu a čočce. 

Pro doplnění příjmu vitaminu B9 se důrazně doporučuje, aby vám lékař předepsal tablety vitaminu B9, jakmile plánujete otěhotnět a během prvních tří měsíců těhotenství. Tím zajistíte, že vaše dítě bude dostávat dostatečné množství v době, kdy se tvoří jeho orgány.


3. S’hydrater

V praxi se těhotným ženám doporučuje vypít 1,5 až 2 litry vody denně. Dobrá hydratace během těhotenství pomáhá předcházet častým infekcím močových cest a zácpě.

Vyhýbejte se povzbuzujícím nápojům, jako jsou čaj, káva, nealkoholické nápoje a energetické nápoje, které mohou u dětí způsobit problémy se srdečním rytmem. 


4. Fractionner les repas

Dělení jídla pomáhá vyhnout se zažívacím potížím v těhotenství, jako je nevolnost, zvracení, nechutenství nebo reflux kyselin...


Cílem je zabránit přetížení žaludku, ale také zabránit tomu, aby zůstal prázdný příliš dlouho (od oběda do večeře).


Dělení jídla znamená zavedení malých svačinek, které doplňují tři hlavní jídla (snídani, oběd a večeři). Cílem je snížit množství jídla přijímaného během jídla a přidat svačinu v 10:00 nebo 16:00.


Například pokud máte k obědu velké jídlo, nechte si dezert na svačinu. Snížíte tak pocit tíhy v žaludku a snáze vydržíte do večeře. Chcete-li se vyhnout návalům hladu, vybírejte si syté potraviny, jako jsou olejnatá semena, ořechy a sušené ovoce. Vyhýbejte se rychlým cukrům.


Když se budete stravovat tímto způsobem, budete se cítit lépe, budete mít více energie a budete moci přibrat přiměřené množství.


5. ​​Prendre des précautions d'hygiène alimentaire

Během těhotenství je třeba dodržovat určitá dietní opatření, aby se zabránilo infekcím, jako je toxoplazmóza, listerióza a salmonelóza.


Zde jsou naše doporučení: 

  • nejezte syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso (uzeniny, sýry ze syrového mléka, měkkýše, sushi atd.). 
  • důkladně očistěte ovoce a zeleninu a důkladně je uvařte.
  • pečlivě myjte kuchyňské náčiní
  • dodržujte data spotřeby
  • umyjte si ruce před přípravou jídla nebo před usednutím k jídlu.

Přijímání bezpečnostních opatření