Selen: původ, přínosy, nedostatky

Selen je stopový prvek s mnoha schopnostmi a je pro naše tělo nezbytný! Má antioxidační funkci a často se používá v doplňcích stravy, kde působí v součinnosti s vitamínem A, vitamínem E a vitamínem C. Odkud pochází? Jaké jsou jeho přínosy? A jak se vyhnout jeho nedostatku?

Původ selenu

Selen je jedním ze stopových prvků nezbytných pro organismus. Je to velmi silný antioxidant, který detoxikuje tělo od těžkých kovů, chrání ho před kardiovaskulárními chorobami a podporuje imunitní systém.


Jak doplníte selen?

Selen najdete v našich doplňcích stravy D-LAB, zejména v :

 

  • Détox Foie, koncentrát depurativní fytoterapie, který stimuluje vylučování toxinů, bojuje proti těžkým kovům a poskytuje trvalou ochranu játrům, filtračnímu orgánu těla. Pleť se rychle projasňuje a snižuje se únava.
  • Skin Detox, dokonalý přípravek pro pleť s nedokonalostmi nebo pleť, která se mění v závislosti na hormonálním cyklu. Čistí, reguluje, zklidňuje a chrání.
  • Balance Activator je odborný přípravek složený z 15 aktivních složek, které působí synergicky na obnovení rovnováhy organismu. Stimuluje serotonin, reguluje neurohormonální aktivitu, podporuje klidný spánek a přináší vitalitu do každodenního života.

Selen se nachází především v mořských plodech, zejména v rybách, krevetách, ústřicích, langustách a krabech. Vyskytuje se také v mase a vnitřnostech. Velmi dobrým zdrojem selenu jsou také rajčata, hrušky, pomeranče, pórek, cibule, tuřín a další brukvovitá zelenina.

Pokud nejíte maso, najdete ho v celozrnných obilovinách, ořeších, čočce, cizrně, lněném semínku a para ořeších. Pouze jeden para ořech denně vám dodá doporučené množství!

 

Doporučený denní příjem selenu je 60 mikrogramů pro ženy a 70 mikrogramů pro muže.

 

Dávejte si však pozor, abyste selenu nekonzumovali příliš mnoho! Nadměrná konzumace selenu může způsobit nežádoucí účinky, jako je vypadávání vlasů, nevolnost, únava a zažívací problémy.

Olejnatá semena: kešu ořechy, lískové ořechy a mandle v misce.

Přínosy selenu


Selen působí proti stárnutí a proti virům. Je to silný antioxidant, který je pro naše tělo nezbytný.



Jaké jsou jeho hlavní přednosti?


Díky svému antioxidačnímu účinku chrání naše buňky a oči. Umožňuje produkci enzymu zvaného glutathionperoxidáza, který v kombinaci s vitaminem E chrání buněčné membrány před oxidací způsobenou volnými radikály. Díky tomu se předpokládá , že oddaluje onemocnění spojená s oxidačním stresem, jako je například AMD (makulární degenerace sítnice), která je ve Francii hlavní příčinou zhoršení zraku u lidí starších 50 let.


Je mistrem preventivní medicíny, chrání tělesné buňky před některými druhy rakoviny a nervový systém před poškozením neuronů, čímž předchází Alzheimerově chorobě.


Je neocenitelným pomocníkem v obraně proti virům a působí jako silný stimulant našeho imunitního systému. Tento stopový prvek se také podílí na správné funkci štítné žlázy a testosteronu.


Je vynikajícím detoxikačním prostředkem, který pomáhá tělu očistit se tím, že se podílí navylučování těžkých kovů, které jsou pro naše tělo škodlivé. Neutralizuje toxický odpad a zabraňuje tvorbě tukového plaku na vnitřní výstelce našich tepen, který je způsoben především špatným cholesterolem.


Pokud jde o krásu, selen je vaším spojencem v boji proti škodlivým účinkům slunce, usnadňuje opalování a pomáhá chránit pokožku před spálením. Je také vynikajícím prostředkem proti stárnutí, protože zpomaluje stárnutí pokožky.  


Pro posílit vlasy, zejména v zimědoporučujeme vám, abyste si léčba selenem nebo si vzít doplněk stravy pro vlasy který ji obsahuje!

Jaké jsou příznaky nedostatku selenu?

Hlavními příznakynedostatku selenu jsouúnava, svalová slabost, bolesti kloubů, poruchy imunity, zhoršená tvorba spermií a problémy se štítnou žlázou.


Les symptômes qui touchent notre moral comprennent l’anxiété, une humeur dépressive et des sautes d’humeur.


Selen je nezbytný stopový prvek pro správné fungování našeho těla a krásu naší pokožky, ale pozor na předávkování, které může mít škodlivé účinky na váš organismus!


Envie de prendre soin de vous ?
Objevte offres Bien-Être Elsee.

Vos dépenses en médecine douce & compléments alimentaires remboursées !