Co je kolagen?

kolagen c

Co je kolagen?

Kolagen je nejrozšířenější strukturální bílkovina, kterou máme, a hraje nesmírně důležitou roli.


Découvrir les compléments alimentaires à base de collagène de D-LAB.


Kolagen je obsažen v kůži, vlasech, nehtech, střevech, kloubech, šlachách a dokonce i v kostech. Je to právě tato bílkovina, která dodává pokožce pružnost a pevnost. Znáte to, ten malý "odraz", který nám dodává mladistvý a zářivý vzhled.


Působí také jako jakési "lepidlo", které drží naše buňky pohromadě. Pokud tedy chcete, aby vaše pokožka zůstala pružná, klouby fungovaly bez bolesti a střeva správně trávila, je kolagen nezbytný!


Co přesně je kolagen? 

Struktura kolagenu je charakterizována specifickou sekvencí aminokyselin bohatou na glycin, prolin a hydroxyprolin. Jeho charakteristický tvar má podobu trojité šroubovice, známé také jako alfa trojitá šroubovice, v níž se těsně proplétají tři polypeptidové řetězce. Tento vzor trojité šroubovice dodává kolagenu stabilitu a pevnost, které jsou nezbytné pro pevnost pojivové tkáně.


Pokud se chcete dozvědět více o výhody kolagenuJe to tady :)

Úloha kolagenu

Už jsme si řekli, že kolagen je pro pleť zásadní, ale to není všechno! Tato magická bílkovina toho může našemu tělu nabídnout ještě více.


1. Pro pokožku : 


  • Udržování pružnosti: Kolagen je strukturální bílkovina, která tvoří velkou část dermis, nejhlubší vrstvy kůže. Zajišťuje pevnost a pružnost pokožky tím, že jí dodává strukturu a podporuje kolagenová a elastinová vlákna.
  • Hydratace: Kolagen pomáhá zadržovat vodu v pokožce. Dobře hydratovaná pleť vypadá mladší a zářivější.

2. Na vlasy : 

Ačkoli kolagen není součástí struktury vlasu jako keratin, hraje důležitou roli při posilování vlasových folikulů. Zlepšuje odolnost vlasů, podporuje zdravé vlasové prostředí a chrání před poškozením, čímž zajišťuje silnější, hustší a odolnější vlasy.



3. Pro hubnutí: 

Kolagen je důležitou součástí svalové tkáně. Udržováním dobré svalové hmoty může kolagen přispět ke zvýšení bazálního metabolismu, což může pomoci při hubnutí a regulaci hmotnosti.



4. Pro střeva :

Možná vás překvapilo, že kolagen může být prospěšný pro naše střeva. Kolagen je důležitou součástí střevní výstelky. Pomáhá udržovat integritu střevní sliznice tím, že vytváří ochrannou bariéru proti toxinům, bakteriím a dalším škodlivým látkám, což podporuje zdravé trávení. Snižuje zánět, což může být prospěšné pro lidi trpící poruchami trávení, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS) nebo Crohnova choroba.



5. Pro flexibilitu :

Kolagen také přispívá k pružnosti našeho těla. Je obsažen ve šlachách a vazech a umožňuje hladký pohyb kloubů. Proto je tak důležitý pro sportovce a aktivní lidi. Pokud chcete zůstat pružní a vyhnout se bolestem kloubů, kolagen je vaším spojencem.


Studie naznačují, že suplementace kolagenem může pomoci snížit zánět v kloubech, což může zmírnit bolest a nepohodlí spojené s kloubními problémy, jako je osteoartróza.


Kolagen se stará o naši pokožku, vlasy, klouby, střeva a pružnost. Proto se stal nezbytným doplňkem stravy pro tolik lidí!


Vývoj kolagenu v průběhu času

Od 25 let věku se jeho produkce snižuje a objevují se známky stárnutí: 

  • vrásky a jemné linky, povislá pleť, ztráta objemu a pružnosti. 
  • tělo: problémy s klouby a šlachami atd. 
  • špatná asimilace a zažívací potíže 

Od 40. roku života se v těle vytváří přibližně o 1 % méně kolagenu ročně. To znamená, že tělo má méně kolagenu pro podporu kůže, kloubů a pojivových tkání. 


Ve věku 50 let spotřebujeme polovinu kolagenového kapitálu.

kolagen c

Tento jev je možné omezit tím, že tělu dodáme kvalitní kolagen, který pomůže tento úbytek nahradit. 


Je nezbytné vybrat hydrolyzovaný mořský kolagen s nízkou molekulovou hmotností, vitaminem C a pokud možno takový, který byl podroben klinické studii! Stejně jako kolagen vybráno společností D-LAB!

Kolagen od společnosti D-LAB

D-LAB vybral nejzajímavější a nejúčinnější kolagen na trhu!

Francouzský mořský kolagen, hydrolyzovaný kolagen s nízkou molekulovou hmotností a klinicky prokázanými účinky proti stárnutí!


Náš kolagen v D-LAB se vyznačuje mořským původem, což je forma, která je považována za nejlépe vstřebatelnou pro tělo.

Díky pečlivému procesu hydrolýzy rozkládáme kolagen na menší částice s molekulovou hmotností kolem 2 000 Da, což zajišťuje optimální vstřebávání.


Toto jedinečné složení, které se skládá z 94 % mořského kolagenu typu I a 6 % elastinových vláken, přesně kopíruje poměry nezbytné pro zdravou pokožku. Již od 2 gramů denně se náš kolagen ukázal jako pozoruhodně účinný při redukci hloubky vrásek a obnově hydratace pleti. Pokožka je pružnější a pleť vypnutější.

V rámci našeho etického a odpovědného přístupu pochází náš kolagen z francouzského volně žijícího rybolovu s certifikátem MSC, což zaručuje nejen jeho kvalitu, ale také náš závazek k udržitelnosti.

kolagen c

Závěrem

V D-LAB NUTRICOSMETICS věříme v sílu vnitřní krásy, která vyzařuje navenek. 

Kolagen je mnohem víc než jen bílkovina; je to tajemství mládí a vitality naší pokožky, vlasů a celkové pohody.


Investice do zdraví našeho kolagenu od útlého věku je projevem lásky k našemu tělu. Aktivním přístupem a zařazením kolagenových doplňků od společnosti D-LAB NUTRICOSMETICS do každodenní rutiny si můžeme zachovat svůj mladistvý kapitál a podpořit svou pohodu v každé fázi života.


Jaká je molekulová hmotnost kolagenu D-LAB?  


Všechny naše přípravky na bázi kolagenu obsahují stejný hydrolyzovaný mořský kolagen typu I s molekulovou hmotností přibližně 2000 Da. Tato nízká molekulová hmotnost zlepšuje jeho vstřebatelnost, biologickou dostupnost a schopnost dosáhnout cílových tkání, čímž zvyšuje jeho příznivé účinky na kůži, klouby a mnoho dalších tělesných tkání.


Náš Pro-Collagen Suppleness obsahuje jiný typ hydrolyzovaného mořského kolagenu, ale typu I a II bez elastinu, s molekulovou hmotností kolem 2000 Da.



Jaký kolagenový hydrolyzát se používá ve vašich recepturách?


Naše přípravky používají hydrolyzát kolagenu, který se může vstřebávat přes střevní bariéru. Tyto peptidy a volné aminokyseliny o velikosti menší než 0,5 Kda se po strávení nacházejí v krevním oběhu a je známo, že se účinně vstřebávají střevní bariérou (Iwai et al., 2005).



Proč do svých kolagenových přípravků přidáváte vitamin C?


Vitamin C je spojen s našimi produkty, protože je nezbytný pro procesy syntézy kolagenu. Působí jako nezbytný kofaktor pro enzymy (prolyl a lysin hydroxylázy), které se podílejí na syntéze kolagenu. Tímto způsobem pomáhá udržovat homeostázu pokožky.



Přečtěte si náš článek "Mýty a fakta o účincích kolagenu"abyste se dozvěděli více :)